Ali Koç'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme nedeni belli oldu

Ali Koç'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme nedeni belli oldu
Koç Holding Başkanvekili Ali Koç'un, TÜSİAD'a yönelik sert sözleri sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı dünkü görüşme merak konusu olmuştu, detaylar ortaya çıktı.

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı ve Koç Holding Başkanvekili Ali Koç, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. OdaTV'nin aktardığı habere göre; Ali Koç'un, Koç Holding’in, Alman Volkswagen'e fabrika yatırımı için tahsis edilen, ancak şirketin yatırım yapmaktan vazgeçtiği Manisa’daki arazide batarya üretim tesisi kurmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret ettiği öğrenildi.  

Görüşmede konuşulan yatırımın 500 milyon doları aşacağı iddia ediliyor. Volkswagen, yeni fabrika yatırımı için Türkiye’yi seçmiş, Eylül 2019’da Manisa Merkezli Türkiye birimini kurmuştu.

4 bine yakın istihdam sağlayacak fabrikanın Manisa’nın Yunusemre ilçesi Akgedik Mahallesi ile Manisa OSB arasında 4 bin dönümlük bir alana kurulması öngörülüyordu.

Bölgedeki arazilerin tapu ile kamulaştırma işlemlerinin büyük ölçüde yapılmıştı. Ancak VW geçen yılın sonunda pandemiyi gerekçe göstererek projeyi rafa kaldırınca arazi da kamunun elinde boşa çıkmıştı.

Bu yatırımla ilgili bir süredir Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile görüşme halinde olan Koç Ailesi, yatırım için yer arıyordu. Bakanlık üç farklı yer gösterdi.

Yatırım yeri konusunda en güçlü seçeneğin ise daha önce Alman Volkswagen’in (VW) fabrika kurması için kamulaştırılma çalışmalarının başladığı Manisa OSB yakınındaki arazi olduğu öğrenildi.

Koç üst yönetiminden oluşan bir heyet, yakın dönemde Manisa’daki bu araziye ziyaret gerçekleştirdi. Bakanlık ile anlaşma sağlandı ve kurulacak batarya fabrikası için verilecek teşvikin detayları netleşti.

Bakanlığa yakın kaynaklar Koç’un batarya üretim tesisi yatırım planını doğrularken, adres olarak Manisa’yı işaret ettiler. Yatırımın 500 milyon doları aşacağı iddia ediliyor. Volkswagen, yeni fabrika yatırımı için Türkiye’yi seçmiş, Eylül 2019’da Manisa Merkezli Türkiye birimini kurmuştu.

Koç Holding, mart ayında Cumhurbaşkanlığı Külliye’sinde düzenlenen törenle 2 milyar euroluk Cumhuriyet tarihinin en büyük otomotiv yatırımını açıklamıştı.

Yatırım kapsamında Yeni Nesil Ford Transit Custom ailesinin elektrikli, hibrit ve geleneksel motor versiyonları ve Volkswagen AG'nin tonluk yeni nesil ticari araçları Kocaeli’nde üretilecek. Koç Grubu’nun bu yıl açıkladığı bir diğer önemli yatırım ise Eskişehir’de 58 milyon Euro yatırımla hayata geçirilen yerli şanzıman projesi olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar