Almanya'dan skandal karar: Türkiye hukuk devleti, cezaevleri Avrupa standartlarına uygun

Almanya'dan skandal karar: Türkiye hukuk devleti, cezaevleri Avrupa standartlarına uygun
Almanya’ya sığınan Kürt mülteci İdris İsen için Göç ve Mülteci Dairesi skandal bir karar verdi.

Almanya, geçen yıl sığınmak zorunda kalan ve Interpol'den kırmızı bülten ile aranan Kürt mülteci İdris İse'nin Türkiye'ye iade edilmesini istedi. Göç ve Mülteci Dairesi'ninaldığı skandal kararda Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve cezaevlerinin Avrupa standarlarında olduğunu iddia edildi.

ANF'de yer alan habere göre, geçtiğimiz yıl Almanya’ya sığınan Kürt mülteci İdris İsen için Göç ve Mülteci Dairesi skandal bir karar verdi. Daire, güvenlik birimlerinin "Interpol’den aranıyorsun, Almanya’dan çıkma" dediği İsen’in Türkiye’ye verilmesini istedi.

Üniversite yıllarında yürüttüğü demokratik faaliyetlerinden dolayı hakkında 6,5 yıl hapis cezası kesinleşen İdris İsen, cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından 2011 yılında Irak’a sığındı. Irak’ta uzun yıllar inşaat mühendisi olarak çalışan İsen, KDP’nin 2018 yılından itibaren Türkiye’li Kürt siyasetçilere yönelik başlattığı sınır dışı etme faaliyetlerinden dolayı geçtiğimiz yıl Almanya’ya gelerek sığınma talebinde bulundu.

Almanya’nın NRW Eyaleti’ndeki bir mülteci kampında kalan İsen’in sığınma talebini inceleyen Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) ise İsen’in sığınma talebine red kararı verdi. 18 sayfalık kararda BAMF, Erdoğan rejimine yönelik övücü ifadeler kullanarak Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu belirtti, Türkiye yargısının aldığı kararları bire bir kullanan BAMF, İsen’in "terör örgütü üyeliğinden dolayı hapis cezasına çarpıldığını ve yüzden sığınma hakkına sahip olmadığını iddia etti.

‘HAKKINI TÜRKİYE’DE ARA’

Türkiye’de adil bir yargılanmanın olduğunun belirtildiği kararda Alman Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF), İsen’in Türkiye’ye gidip aldığı hapis cezasına orada itiraz etmesini istedi. Kararda ayrıca Türkiye’de adil bir yargılanmanın olduğunu ve Alman hükümetinin verilerine dayanarak sistematik işkence olmadığı da iddia edildi, üstelik Türkiye’deki cezaevlerinin Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğu, cezaevine girmesi durumunda can güvenliğinin tehlikede olmayacağı ifade edildi.

Kararda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise İdris İsen hakkında Interpol’ün arama kararına ilişkin ifadeler. Türkiye’nin İsen hakkındaki tutuklama kararının 2015’te Interpol’e iletildiğine dikkat çeken BAMF, bu talebin ciddiye alınmasını şu şekilde savundu:

"Türkiye’nin Gülen Hareketi’ne yönelik başlattığı tutuklama furyasından dolayı 15 Temmuz 2016’dan itibaren Interpol’e verilen bildirimler geçersiz sayılıyor, ancak sizin hakkınızda 2015 yılında Interpol karar aldı."

'TÜRKİYE'YE VERİLMEK İSTENİYORUM'

Alman Göç ve Mülteci Dairesi’nin kararına tepki gösteren İsen ise "KDP’nin baskılarından dolayı Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni terk etmek zorunda kaldım, şimdi de Almanya’da hukuk dışı bir kararla karşı karşıyayım" diye konuştu. Geçtiğimiz Eylül ayında sığınma başvurusunda bulunduğunu ve Aralık ayında Almanya güvenlik birimlerinin kendisine "Türkiye Interpol üzerinden sizi arıyor, Almanya dışına çıkarsanız tutuklanacaksınız" denildiğini aktaran İsen, "Şimdi de Interpol’deki arama kararı gerekçe yapılarak Türkiye’ye verilmek isteniyorum" dedi.

Öne Çıkanlar