Almanya seçimlerinde gençler liberalleri ve Yeşilleri tercih etti

Almanya seçimlerinde gençler liberalleri ve Yeşilleri tercih etti
Almanya federal seçimlerinde gençlerin önemli bir kısmı Hür Demokratlar ile Yeşillere oy verdi. Seçimi birinci bitiren Sosyal Demokratlar ise yaşlılar arasındaki oy oranını artırdı.

Almanya'daki genel seçimlerde 30 yaş altındaki gençlerin büyük çoğunluğu liberal Hür Demokratlar (FDP) ile çevreci Yeşiller Partisi'ne oy verdi. Kamu yayıncısı ZDF'nin ilk sonuçlara dayanan analizine göre, iki parti 30 yaş altındaki gençlerin oyunun yüzde 44'ünü aldı.



Buna göre bu yaş grubunun yüzde 22'si FDP'ye, 20'si Yeşillere oy verdi. Sosyal Demokratlar (SPD) seçimi önde götürmelerine rağmen 30 yaş altındaki gençler arasında son seçimlere kıyasla oy kaybetti; bu grubun sadece 17'sinin oyunu alabildi. Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU) bu yaş grubunun yüzde 11'inin, Sol Parti ve göçmen karşıtı AfD ise yüzde 8'inin oyunu aldı.

Seçimleri önde götüren SPD'nin 2017 seçimlerine kıyasla gençler arasında iki puan kaybederken, daha ileri yaştaki seçmen arasında oyunu artırdığı görüldü. Buna göre SPD 30-44 yaş arası seçmen nezdindeki oyunu üç puan artırarak yüzde 19'a, 45-59 yaş arasındaki oyunu altı puan artırarak yüzde 27'ye, 60 yaş üzerindeki oyunu da 11 puan artırarak yüzde 35'e yükseltti.

Öne Çıkanlar