Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen isim belli oldu

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen isim belli oldu
Daha önce AKP il yöneticisi ve milletvekili aday adayı olan Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar, AYM'ye yeni üye oldu. Yaşar’ın AYM üyeliğine seçilmesi HDP kapatma davası için de önem taşıyor.

Meclis'te yapılan seçimde Çorum Baro Başkanı Avukat Kenan Yaşar Anayasa Mahkemesinin yeni üyesi seçildi.

AYM üyeliğine aday belirlemek için 83 baro başkanının oy kullandığı seçimlerde TBMM’ye sunulacak 3 isim belli olmuştu. AYM üyeliği seçimlerinde Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya haricinde 82 baro başkanı oy kullanmıştı. Baro başkanları tarafından yapılan oylamada, en çok oyu alan ilk üç aday Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, Diyarbakır Barosu üyesi Zülal Erdoğan ile Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan olmuştu.

ÜÇÜNCÜ TURDA SEÇİLDİ

Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın 31 Ocak’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle bugün (19 Ocak) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) seçim yapıldı. Genel Kurul’daki oylamada, en çok oyu alan Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, AYM’nin yeni üyesi olarak seçildi.İlk turda Kenan Yaşar 282, Zülal Erdoğan Bilal 104 oy ve Talat Göğebakan 25 oy aldı. Bir boş oy çıkarken yedi oy da geçersiz sayıldı. İkinci tur oylamada ise Kenan Yaşar 284 oy, Zülal Erdoğan Bilal 108 oy ve Talat Göğebakan 22 oy aldı. Bu turda da nitelikli çoğunluk sağlanamadığı için üçüncü tura geçildi. Böylece Yaşar, üçüncü turda AYM üyeliğine seçildi.

HDP KAPATMA DAVASINDA BELİRLEYİCİ OLACAK

Yaşar’ın AYM üyeliğine seçilmesi HDP kapatma davası için de önem taşıyor. Mevcut 15 üyeden dokuzu oylamalarda ağırlıklı olarak iltidara yakın oy kullanırken, altı üye genellikle muhalif davranıyordu. AYM üyeliği sona eren Akıncı da bu muhalif üyeler arasında yer alıyordu. AKP’den milletvekili aday adayı olan Yaşar’ın seçilmesiyle AYM’nin ağırlıklı dengesi 10’a beş iktidar lehine döndü. Bu da HDP kapatma davasında belirleyici olacak. Kapatma davalarında, kapatma yönünde karar çıkması için üçte iki çoğunluk, yani en az 10 üyenin oyu gerekiyor. 

IRKÇI TWEET ATMIŞ

AYM Üyesi seçilen Yaşar'ın daha önce yaptığı ırkçı sosyal medya paylaşımı da gündeme geldi. +GERÇEK yazarlarından Nurcan Kaya, "Şu ırkçı twiti paylaşan Kenan Yaşar az once AYM üyeliğine seçildi. Erkek ve AKP üyesi. Şaşırmadık. Kadınlar ve hak savunucuları olarak iyi mücadele ettik. Mücadeleye devam" diyerek Yaşar'ın tweetini paylaştı.

YENİ AYM ÜYESİ KENAN YAŞAR KİMDİR?

1971 Mecitözü’nde doğdu.

1981-1987 yılları arasında Ortaokul ve Liseyi İskilip’te bitirdi.

1989 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tapu Kadastro bölümünden mezun oldu.

1994 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

1996 yılından beri Çorum Barosuna kayıtlı serbest Avukat olarak çalışmakta ve Çorum Barosu’nda başkan olarak görev yapmaktaydı.

Yaşar, daha önce AKP il yöneticisi ve milletvekili aday adayı olmuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar