Ankara Barosu Başkanı: Anayasa'ya göre AİHM kararı derhal uygulanmalı
Ankara Barosu Başkanı Sağkan, AİHM'in Demirtaş kararı için, 'Anayasa'nın 90. Maddesi çok açık; Uluslararası mahkeme kararını uygulamakla mükellefiz' dedi.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK - Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Selahattin Demirtaş kararının ardından yerel mahkemenin derhal tahliye kararı vermesi gerektiğini belirtti.
Kararı Artı Gerçek'e değerlendiren Sağkan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. Maddesi'nin Türkiye için ilk kez uygulandığını hatırlattı. Sağkan, "18. Madde hakların amacına aykırı olarak sınırlandırılamayacağını düzenleyen bir madde. Demirtaş'la ilgili olarak da siyasetten caydırmak amacıyla ölçüsüz olarak uygulandığı, amacını aştığı, sözleşmenin 18. Maddesi'ne aykırı hareket edildiği tespiti yapıldı. Bu tespit şu anlamda önem taşıyor; bu tutuklamanın siyasi nedenlerle, ilgili seçim sürecine katılmasın diye yapıldığının altını çiziyor" dedi.
AİHM'in ayrıca artık Türkiye'de alışılan tutukluluğun makul süreyi aştığı ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği tespitini yaptığını hatırlatan Sağkan, "Sonuç olarak her iki madde uyarınca derhal tahliyesine karar verilmesi ve 25 bin euro maddi-manevi tazminata hükmedildi. Burada soru, ne yapılacağı. Anayasa'nın 90. Maddesi çok açık; Uluslararası mahkeme kararını uygulamakla mükellefiz. Bu konuda takdir yetkisi yoktur. Yerel mahkeme tarafından AİHM kararının derhal uygulanması gerekmektedir. Çünkü sözleşmenin tarafı olan bir devletiz, sözleşme kararlarını uygulamakla mükellefiz."
İLGİLİ HABER: ERDOĞAN'DAN DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI: AİHM KARARI BİZİ BAĞLAMAZ
ERDOĞAN'A CEVAP: KARARI UYGULAMAK ZORUNDAYIZ
Baro Başkanı Sağkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Karar bizi bağlamaz' açıklamasını ise şöyle yorumladı:
"Mümkün değil. Anayasa çok açık, bizim taraf olduğumuz bir sözleşme. Kararları yerine getirip getirmeme konusunda takdir hakkımız dahi yok, uygulamak zorundayız."
Sağkan, kararın diğer tutuklu milletvekilleri için emsal olmayacağını da belirterek, "Çünkü her dosya kendi özelinde değerlendirilir. Diğer tutuklular için emsal olamaz. AİHM'in altını çizdiği konu şu, 'dosyadaki mevcut delil durumu, sanığın tutuklanması ve tutukluluğun devam etmesi için yeterli değil, haliyle bu tutukluluk siyasetten caydırma amacını ve seçim sürecine katılmasını engellemek yönünde kullanılmaktadır' diyor. Haliyle bu karar bu dosya için geçerlidir ancak 18. maddenin Türkiye açısından ilk defa uygulanması dikkat çekici" diye konuştu.
İLGİLİ HABER: TÜRKİYE AİHM KARARINA DİRENİRSE NE OLUR?
İLGİLİ HABER: AİHM, DEMİRTAŞ KARARINI AÇIKLADI: TUTUKLULUĞUNA DERHAL SON VERİLMELİ