Ankara Baro Başkanı Sağkan: Yolun açılmasına tek sebep kararlılıktır

Ankara Baro Başkanı Sağkan: Yolun açılmasına tek sebep kararlılıktır
‘Emniyet mensuplarına buradan bir yere kıpırdamayacağız, bir ay da sürse. bir sene de sürse biz buradayız, dedik ve o yol ondan sonra açıldı.’

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, Anıtkabir ziyaretinin ardından dışarıda basın mensuplarına açıklama yaptı.

"Bugün, savunma tarihinin tekrar yazıldığı gün olarak tarihe geçti" diyen Sağkan, Ankara girişinde dünden bu yana yaşadıklarını anlattı.

Sağkan, "Başkanlarımız bütün illerden geçişlerinde hiçbir sorun yaşamadıkları halde başkente geldiklerinde sadece ve sadece simgesel olarak yapacakları çok kısa bir yürüyüşe dahi tahammül gösterilemediğini ve çok ciddi müdahale edildiğine şahit olduk. Bir Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olarak gördüğümüz muameleden utanç duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Barolar bu şiddete karşı boyun eğmediler ve direnişe geçtiler" diye konuştu.

Yazılı bir emir olmadan, hukuka ve anayasa aykırı olarak bekletildiklerini ve müdahale edildiğini söyleyen Sağkan, şöyle devam etti: "Fakat yılmadık, bütün gün bulunduğumuz yerde bekledik. Şiddete uğradık, yağmurda ıslandık, meslektaşlarımızın bize getirdikleri battaniyeleri vermediler. Oturacak yer bulamadık, koltukları vermediler. Kendimize çay getirttik, çay vermediler. İnsani tüm değerlerden uzak bir 24 saat yaşadık. Yasal haklarımızı sonuna kadar savunduk ve bugün itibariyle 10 dakikada gerçekleştireceğimiz yürüyüş 24 saatten daha uzun sürdü. Biz yargı bağımsızlığı için, hukukun üstünlüğü, insan hakları için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi de örgütlü gücümüzden alıyoruz. Bu mücadeleyi vermemizde bize en büyük desteği sağlayan meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnsan onuru onlar sayesinde kurtuldu diyebiliriz."

‘YOLUN AÇILMASINA TEK SEBEP KARARLILIKTIR’

Basın mensuplarının "Yolunuz açılması süreci nasıl gerçekleşti?" sorusuna ise Sağkan, şu yanıtı verdi: "Bizim kararlılığımızla gerçekleşti. Saat 10.00 gibi emniyet mensupları neye karar verdiğimizi sorduklarında, bu yol açılmadığı müddetçe buradan bir yere kıpırdamayacağız, bir ay da sürse bir sene de sürse biz buradayız, dedik ve o yol ondan sonra açıldı. Yolun açılmasına tek sebep karalılıktır."

Sağkan, engellemeler ve müdahalelerle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını da açıkladı.

‘ÇAMURLARDA OTURURKEN BARO BAŞKANI KALKIP GELMEDİ’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun tutumuna dair bir soru üzerine de Sağkan, "Biz sayın Feyzioğlu’nun çok uzun zamandır hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, insan hakları mücadelesinden uzaklaştığı ve bunun tam karşısında yer aldığı, hak ihlalleri alanına geçtiğine şahit oluyoruz. Meslektaşı zor durumdayken, meslektaşı yerlerde sürüklenirken, meslektaşı darp edilirken, koltuk bulamayıp çamurlarda otururken baro başkanları kalkıp gelmeyip iş çözülmüş gerekli uzlaşı sağlandıktan sonra olay mahalline gelip kendi üzerine bir kısım payeler kapma gayesi olan bir baro başkanı seyretmek zorunda kaldık. Tarih hepimizi yaptıklarıyla ve yapmadıklarıyla yargılayacaktır. Bu anlamda sayın Feyzioğlu’nun tavırlarını kamuoyu ve tarihin vicdanına bırakıyorum" dedi.

Bundan sonraki planları sorulan Sağkan, "Yarın itibariyle gelişmelere bakarak tekrar belirleyeceğimiz eylem haritasını kamuoyu ile paylaşacağız" yanıtını verdi.

 

Öne Çıkanlar