Türkiye'nin dört bir yanında yasaklı meydanlar zorlandı: Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs

Türkiye'nin dört bir yanında yasaklı meydanlar zorlandı: Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs
İstanbul'da Taksim'e yürüyenlerin gözaltına alınmasının ardından, Türkiye'nin diğer illerinde de 1 Mayıs için sokağa çıkanlara polis engel oldu.

'Tam kapanma'nın ardından 1 Mayıs meydanlarının işçilere yasaklanamasına tepki gösterenler yasakları tanımadı. İstanbul'da Taksim gözaltılarının ardından diğer illerde de meydanlara yürümek üzere sokağa çıkanlara polis müdahale etti. 'Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs' sloganı atan direnişçiler darp edildi, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

ANKARA

Ankara’da sloganlarla Kızılay Meydanı’na yürüyen Devrimci Anarşist Federasyonu üyelerine polis müdahale etti. 4 kişi gözaltına alındı.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) de 1 Mayıs için Kızılay'a yürürken polis engeline takıldı. 7 EHP'li gözaltına alındı.

Ankara’da Öğrenci Kolektifleri, Üniversiteli Kadın Kolektifi ve Devrimci Anarşist Federasyonu üyesi gençler 1 Mayıs için sokağa çıktı. "Renklerimizi kuşandık, yaşasın 1 Mayıs" diyerek 100. Yıl Mahallesi’nde sokağa çıkan 8 Kolektifçi gözaltına alındı.

1 Mayıs kutlamalarında polis müdahaleleri sonucunda Ankara'da gözaltına alınan 34 kişi serbest bırakıldı. 
 
Ankara merkez olmak üzere birçok yerde 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutlamak için işçiler, emekçiler, gençler alanlara çıktı. 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen gruplara polis müdahale ederek, birçok kişiyi darp edip gözaltına aldı. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ceylan Şahinli’nin de aralarında olduğu 34 kişi serbest bırakıldı. 

BATIKENT’TE MİGROS’TA EYLEM

Batıkent’te Migros Çakırlar Şubesi’ne giden Halkevciler, Migros emekçilerine çiçek verip 1 Mayıs’larını kutladı. Market müdürünün engelleme çabalarına rağmen market içerisinde konuşmalar yapıp eylemlerini tamamlayan Halkevciler daha sonra Migros önünde bir açıklama yaptı.

TKP ÜYELERİNDEN ÜÇ NOKTADA EYLEM

Ankara Seyran’da Bağlar Caddesi üzerinde, Ayrancı’da Güvenlik Caddesi’nde ve Dikmen’de buluşan TKP’liler 1 Mayıs’ı kutladı.

İZMİR

İzmir'in Konak ilçesinde Kaldıraç Dergisi okurları, 1 Mayıs için tam kapatma uygulamasına rağmen Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. "Bu pisliği devrim temizler" yazılı pankart taşıyarak, "Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız" sloganları atan Kaldıraç okuru üç kişiye polis müdahale etti. Polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan üç kişinin sağlık kontrollerinin ardından emniyete götürüleceği öğrenildi.

Aynı saatlerde Gündoğdu Meydanı'na yürümek isteyen Umut Sen üyeleri de polis müdahalesi sonucu gözaltına alındı. "Sömürü ve adaletsizlik düzeninin üzerine yürü" yazılı pankart ile sık sık "Meydanlar halka kapatılamaz" ve "Yaşasın 1 Mayıs"sloganları atarak yürüyen Umut-Sen üyelerine Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde polis müdahale etti. Polis müdahalesi sonucu 10 Umut Sen üyesi gözaltına alındı.

POLİS ÇATIYA ÇIKARAK MÜDAHALE ETTİ

İzmir Bornova'da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nın pandemi gerekçesiyle alanlarda kutlanamamasını protesto için iki genç Küçükpark Meydanı'ndaki trafonun üzerine çıktı.

Gençler, "1 Mayıs yasaklara sığmaz, yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açarken, "Örgütlü halkı hiçbir kuvvet yenemez", "Yaşasın 1 Mayıs" "Yasaklara boyun eğmeyeceğiz" sloganları attı. İki gence çevrede oturan yurttaşlar da balkonlara ve camlara çıkarak destek verdi. Bazı yurttaşlar ellerindeki tencere ve tavalara vurarak ve alkışlarla protestoya katıldı.

Polis, protestoyu bitirmeye ikna edemediği iki gence trafo çatısına çıkarak müdahale etti. Karga tulumba çatıdan indirilen gençler gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Mahalle sakinleri gençlerin gözaltına alınmasını da protesto etti. 

HALKEVLERİ ÜYELERİ YÜRÜYÜŞ YAPTI

İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Güzeltepe Mahallesi'nde bir araya gelen Halkevleri üyeleri, 1 Mayıs dolayısıyla yürüyüş düzenledi. "Kapitalizm öldürür sosyalizm yaşatır" yazılı pankart ile sokaklara çıkan Halkevleri üyeleri, sık sık "Faşizme ölüm tek yol devrim" sloganları attı. 

ANTALYA

1 Mayıs'ta Antalya sokaklarına çıkan 4 Halkevleri üyesi gözaltına alındı.

ARTVİN

Artvin’in Hopa ilçesinde Halkevleri, Sol Parti, TİP, Umut Sen üyesi yaklaşık 20 kişi 1 Mayıs sebebiyle gözaltına alındı. Yasakları kabul etmediklerini söyleyen sosyalistler 1 Mayıs’ta sokaklarda olacaklarını duyurmuşlardı.

Evlerin önünde bekleyen polis 1 Mayıs’ı kutlamak için evlerinden çıkan sosyalistlere yola adım atar atmaz saldırdı. Bu anları görüntüleyen çevre sakinleri polise tepki gösterdi.

TRABZON

Trabzon’da Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri’nin 1 Mayıs eylemine polis saldırdı. Saldırıda 12 kişi gözaltına alındı. Polis Halkevleri GYK üyesi Berna Demirtaş’ı aracın altına itti. Demirtaş gözünden yaralandı.

Polisin aracın altına iterek gözünden yaraladığı Demirtaş, ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar