Ankara Sanayi Odası: Ekmek ve makarnaya zam kaçınılmaz

Ankara Sanayi Odası: Ekmek ve makarnaya zam kaçınılmaz
ASO Başkanı Özdebir: Elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza gelen zamlar, halkın temel gıda maddeleri olan unun, ekmeğin ve makarnanın üretim maliyetini yükseltecek.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkan Nurettin Özdebir, doğal gaz zamlarının en çok un ve makarna üreticilerini vuracağını, maliyetlerin yükseldiği ekmek ve makarnada zam baskısının arttığını söyledi.

Doğal gaz zammını adeta otomatiğe bağlayan Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) sanayide ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz toptan satış fiyatlarına 1 Kasım'dan geçerli olmak üzere yüzde 48'i aşan oranlarda zam yaptı. Konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatları ise şimdilik arttırılmadı. Ancak Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yeni zamlar yüzünden elektriği en fazla kullanan un ve makarna sanayicilerinin maliyetinin olağanüstü arttığını, halkın en çok tükettiği ekmek ve makarnaya zammın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

‘ZAMLAR, TEMEL GIDA MADDESİ OLAN UN, MAKARNA VE EKMEĞİN ÜRETİM MAALİYETİNİ ARTTIRACAK’

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre ASO Başkanı Özdebir, doğal gaz zamlarının üretici fiyatlarını artırıcı yönde etkisi olacağı uyarısında bulundu. Özdebir, "Özellikle enerji yoğun sektörlerde maliyet baskısı çok yükseldi. Elektriği en çok kullanan sektörlerin başında değirmenciler, makarna üreticileri, demir-çelik, tekstil ve konfeksiyoncular geliyor. Dolayısıyla elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza gelen bu zamlar halkın temel gıda maddeleri olan unun, ekmeğin ve makarnanın üretim maliyetini yükseltecektir. Umarım kendi doğal gazımız bir an önce çıkar da daha fazla zam yaşamayız" dedi.

ZAMLAR 10 AYDA YÜZDE 186’YI BULDU

Doğal gazın toptan satış fiyatları ocak ayından bu yana olağanüstü düzeyde zamlandı. Konutlarda kullanılan doğalgazın BOTAŞ çıkışlı toptan satış fiyatına yıl başından bu yana yüzde 18.95 oranında zam yapıldı. Sanayide kullanılan doğal gazın fiyatı da geride kalan 10 ay içinde yüzde 150 zamlandı. En yüksek zam ise yüzde 185.71 artışla elektrik santrallerinin kullandığı doğal gaz fiyatında yaşandı. Merkez Bankası da kuraklık nedeniyle pahalı doğal gazdan üretilen elektriğin payının arttığına dikkat çekmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar