Arhavi Pilarget Vadisi'nde köylülerin HES isyanı: Gürül gürül akan deremiz yok olacak

Arhavi Pilarget Vadisi'nde köylülerin HES isyanı: Gürül gürül akan deremiz yok olacak
'HES projesinin başlayacağı köydeki deremiz 5 km boyunca borulara alınarak hapsedilecek. '

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK - Aslen Arhavili olan MNG holding tarafından Arhavi’de yapılan orta HES Projesinin ardından bu kez yine Arhavi ve Piraget Vadisi'nden olan Nafiz Kurdoğlu kendi köyünde HES projesi yapmak için harekete geçti. Köylüler HES Projesinin iptali için Rize İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Nafiz Kurdoğlu, AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın baba ocağı Güneysü Gürgen Köyü'nde yapılan ALİCİK 2 HES projesinin taşeronluğunu yapıyor.

Praget Vadisi köylüleri HES projesini yargıya taşıması sonrası, Artvin’in Arhavi ilçesinde geçen ay gerçekleşen il genel meclis toplantısında, AKP İl Genel Meclis Başkanı'nın hayır oyu verdiği, 3 CHP'li meclis üyesinin katılmadığı oylamada, Piraget Vadisi'nde bulunan Ulukent ve Balıklı köylerinde 3. HES için santral binası imar izninin 1 oyla kabul edilmesi, Arhavi halkının tepkisine neden olmuştu.

KÖYLÜLER HAREKETE GEÇTİ

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Piraget Vadisi köylüleri Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği öncülüğünde önceki gün bir şenlik düzenleyerek köylüleri ÇED bilgilendirme toplantısı konusunda bilgilendirdi.

Plarget Derneği Başkanı Hazım Kurdoğlu, Ulukent Köy Muhtarı Necati Canoğlu, Balıklı Köy Muhtarı Muzaffer Şiviloğlu öncülüğünde gerçekleşen şenliğe CHP Artvin eski Milletvekili Av. Yüksel Çorbacıoğlu, Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu, Arhavi Belediye Başkan Yardımcısı Engin Erkan, AKP Artvin İl Genel Meclis Başkanı Hüseyin Uzunhasanoğlu, Fındıklı Dereleri Koruma Platformu ve Artvin Kemalpaşa gençleri, Arhavi eski Belediye Başkanı Mehmet Çorbacıoğlu ile çok sayıda yaşam savunucusu yurttaş katıldı.

Ulukent İlköğretim Okulu'nun bahçesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı ve şenliğin açılışını Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Hazım Kurdoğlu yaptı.

'KÖYÜMÜZ YOK OLACAK, 3 BİN KİŞİ GÖÇ EDECEK'

Başkan Kurdoğlu; "HES projesinin başlayacağı köydeki deremiz 5 km boyunca borulara alınarak hapsedilecek. Gürül gürül akan deremiz yok olacak. Buralar bizim yaşam alanlarımız 650 hane yok olacak. Buradan geçimini sağlayan 3 bin insan yok olacak yani köylerimizi terk etmek zorunda kalacağız. Bu proje hayata geçerse terk edeceğiz yani bu bölge inansızlaştırılacak.

'ARTVİN HALKI OLARAK DAHA ÖNCE BEDELLER ÖDEDİK'

Bu projeler su kullanım hakkı yani tatlı su kullanım hakkının el değiştirme projesidir bu, biz insanlara yaralı yatırımlara karşı değiliz, burada 2 mgbt elektrik için 5 köyün dereleri hapsedecekler değer mi buna?

Artvin olarak biz bedel ödedik enerji konusunda 7 adet büyük baraj var, dere tipi HES’ler le heyelan ve ölümlerle biz bu bedeli daha önce ödedik. Balıklı köyümüz heyelan bölgesidir. Bu dereye bu yaşama kıyılır mı?" dedi.

'NAMUS SÖZÜ VERİYORUM, CHP'Lİ ÜYELER ASLANLAR GİBİ HAYIR OYU KULLANACAK' 

Arhavi Belediye Başkan Yardımcısı Engin Erkan ise yaptığı konuşmada, daha önce Pilarget Vadisi'nde yapılacak 3’üncü HES için imar izni oylamasına 3 CHP'li meclis üyesi katılmamasını oylama sonucu 1 oy farkla HES projesine onay çıktığını hatırlatarak; "Partim adına ben sizlere namus sözü veriyorum burada. CHP'li üyeler aslanlar gibi o meclis oylamasında hayır oyu kullanacaklardır. Bir talihsizlik yaşanmıştır sizlere burada namus sözü veriyorum bunu düzeltmek mümkündür  Bunu düzelteceğiz. Kamilete, Plargete yaşam alanlarımıza sahip çıkacağız" dedi.

AKP İL GENEL MECLİS BAŞKANI'NDAN ERDOĞAN'A ÇAĞRI

İmar komisyonunda yapılan oylamada AKP adına hayır oyu veren AKP İl Genel Meclis Başkanı Hüseyin Uzunhasanoğlu, HES projesinin onaylanması durumunda il meclis başkanlığından istifa edeceğini açıkladığı konuşmasında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi.

Uzunhasanoğlu; "Ben imar komisyonu başkanıyım 7 komisyon üyesini ikna eden bir adam bunun meclisten geçmesini nasıl engelleyemez. Bu memlekette yaşayan bir abiniz olarak, Erkanlara dönerek Cumhurbaşkanıma seslenmek istiyorum. Ellerimi kaldırarak sana ömür vaat etmiş bir kardeşinim. Bu ilin il meclis üyesiyim sizin bilginiz olmadan sizi mağdur etmek isteyen insanlar var adınızı kullanan insanlar var. 'Ben Erdoğan’ın akrabasıyım' diyen insanlar var.

'BİZE OY VERENLERİ CEZALANDIRIYORUZ'

Bu güzel coğrafyada sezinde desteklemediğinizi sizler söylediniz lütfen, il başkanımıza, valimize ilettim, sanırım size iletmemişler ben buradan iletiyorum sayın cumhurbaşkanım, bu güzel insanların mağdur olmaması için, bu köyler bu ırmaklar AKP'nin kalesi köylerdir bizlere oy vermişler bunlarımı cezalandırıyoruz biz.

HES yapılırsa istifa edeceğim

Altmış yaşına geldim hiçbir siyasal beklentim yok bu HES burada yapılırsa il meclis başkanlığından, partimden değil il meclis başkanlığı ve meclis üyeliğimden istifa edeceğim.

Ben bu yaşananları meclisime anlatamamışsam bu mecliste bu halkın istemediği bir karar çıkmışsa benim siyaset yapmama gerek yok. Siyaset yapanlara hayırlı uğurlu olsun." dedi.

'BU SULARDA HAYATLARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'

Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cercatoğlu ise; "Bu suların altında hayatımızı sürdürecek kaynaklar yatıyor. Bizim ihtiyacımız olan bu topraklar ve bu sudur. Ne için enerji edilir ne kadar ihtiyacınız var. Burada üreteceğiniz enerjiye ülkenin ne kadar ihtiyacı var. Hidro Elektrik Santralleri (HES)'lerin birçoğu kapasitesinin altında çalışıyor. ÇAYKUR gibi ÇAYKUR’un fabrikaları tam kapasite çalışmıyor, özel sektöre mahkûm oluyoruz. Enerjide de aynı politikalar var.

HES, Rüzgâr vs santraller istemiyoruz neden? Kömür mü istiyoruz hayır. Yaşam alanlarımıza dokunuyorsanız biz yaşamak istiyoruz. Siyasiler bunu bilsinler bu halk bu insanlar bedenlerini ortaya koyacak burada HES yaptırmayacaklar, Fındıklıdan burada ne işin var diyenlere, yukarda yaylalarımız birleşiyor bizim atalarımız o yaylalarda ayni peyniri yaptılar aynı evde yattılar hayatı paylaştılar. Ha fındıklı ha Arhavi dağı aşınca karşına Arhavi geliyor, ardından Pisğala, Dudğa geliyor. Bizi bir avuç sermaye adına rahatsız etmeyin. Bu beden nefes aldıkça burada yaşamı sürdüreceğiz yaşamı sürdürmeye karşı düşman olanlara karşıda bedenimizi ortaya koyacağız.

'KÖY MUHTARLARI HES İSTEMİYOR' 

Ulukent Köy Muhtarı Necati Canoğlu, bölgede HES istemediklerini bölgeyi turizme kazandırmak istediklerini, suyu borulara hapsetmek buradaki insanların özgürlüğünü elinden almak demektir diyerek köyün yüzde 80'ninib HES'lere karşı olduğunu söyledi.

Balıklıköy Muhtarı Muzaffer Şiviloğlu; "Köyümüzün değerlerine sahip çıkmak, Atalarımızın bize emaneti olan bu toprakları en iyi bir şekilde sürdürebilmek" diyerek HES'lere karşı olduklarını belirtti.

Bilgilendirme toplantısına katılan kadınlar ise, HES istemediklerini, bu topraklarda bu derelerde büyüdüklerini gelecek nesillere bu toprakları bırakacaklarını, HES yapmaya gelecek olanları ise kazma kürek ve baltalarla saldıracak, onları her ne koşulda olursa olsun engelleyeceklerini, gerekirse canlarını vereceklerini söyleyerek HES'lere karşı kararlı mücadele sürdüreceklerine vurgu yaptılar.

Bilgilendirme sonrası köy halkı ve katılımcılar hep birlikte tulum eşliğinde horon oynayarak şenliği sonlandırdılar.

NE OLMUŞTU:

Geçen ay, Arhavi Üç Irmak ve Pilarget bölgesinde 3. HES için yapılacak santral binası imar izni için Artvin il genel meclisinde oylama yapılmıştı.

Oylamada, biri il meclis başkanı 2 AKP'li meclis üyesi hayır oyu verirken MHP'li üye çekimser oy kullandı. Oturumda hazır bulunan 6 CHP'li meclis üyesi ret verdi.

3 CHP'li meclis üyesinin katılmadığı oylamada 3. HES için santral binası imar izninin 1 oyla kabul edilmesi Artvinlilerin tepkisine neden olmuştu.

Eğer 3 CHP'li üye bu önemli toplantıya katılmış olsa 3. HES santral binası imar izni Artvin İl Genel Meclisi'nde onaylanmamış olacaktı.

Bu oylamaya katılmayan 3 CHP'li meclis üyesinden birinin tedavisi gördüğü bu nedenle katılamadığı diğer ikisinin de mazeret bildirdiği belirtilmişti.

Öne Çıkanlar