Artvin il meclisi, imar oylamasında HES projesine 'evet' dedi

Artvin il meclisi, imar oylamasında HES projesine 'evet' dedi
Köylülerin HES projesine karşı 6 yıldır verdiği mücadele AKP ve MHP oylarıyla yok sayıldı.

Gençağa KARAFAZLI 


ARTI GERÇEK - Köylerinde HES yapmak isteyen şirketi 3 kez kovan Yusufeli Demirdöven ve Yaylalar köyünde HES projesi için Artvin il genel meclisinde yapılan imar oylamasında AKP ve MHP li meclis üyelerinin oylarıyla onay çıktı. 

HES şirketleri Corona günlerini fırsata dönüştürmeye çalışırken yurttaşların direnişiyle karşılaşıyorlar. 

Artvin Yusufeli'nde Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi taşeronu Nuryol İnşaat Şirketi'nin Demirdöven ve Yaylalar köyünde yapmak istediği HES projesini köylülerin tepkisi nedeniyle 6 yıldır yapamamıyordu. Şirket HES inşaatı için Coronavirus salgınını fırsat bilerek geçen ay yeniden harekete geçince köylülerin direnişiyle karşılaşmıştı. 

KÖYLÜLER 6 YIL DİRENDİ HES ŞİRKETİ BAŞARAMADI

Demirdöven köyü (Zemovan), Yaylalar köyü (Büyük Hevek) ve Altıparmak köyü (Barhal) yuttaşlar Corona günlerini fırsata dönüştürerek geçen ay makinelerini çalışma yaptığı alana toplayarak çalışma yapmak isteyen ERARİ şirketine tepki göstermişlerdi. 

Şirket kendisine ait olmayan bir belge ile bölgede demir direkler dikerek enerji hattı döşemek için beton dökmeye çalışırken yurttaşların tepkesiyle karşılaşmıştı. 

Şirket beton mikserlerden yurttaşların üzerine beton dökmüş ardından tartışma yaşanmıştı. Jandarmanın olay yerine gelmesinin ardından şirket 3 kez çalışma yapmak istediği alandan yurttaşlar tarafından böylece kovulmuştu. 

İL MECLİSİ İMAR OYLAMASINDA AKP VE MHP 'EVET', CHP 'HAYIR' DEDİ 

Yaşanan bu gelişmelerin ardından dün Artvin il genel meclisinde HES projesi için imar izni oylaması yapıldı. 

İl meclisinde yapılan oylamada AKP’li 11 üye ile MHP'li 1 üye 'evet' oyu kullanırken CHP’li 8 üye 'ret' verdi. 1 üye ise katılmadı. 

Oylama sonucunda AKP ve MHP'nin 12 evet oyu ile İl İmar Komisyonu'nda HES projesi için onay çıktı. 

'TOPRAĞIMIZA DEREMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ' 

Demirdöven köyü, Yaylalar köyü, halkı 6 yıldan beri HES projesini hayata geçirmek isteyen ERARI şirketine karşı kararlı olduklarını her fırsata dile getiriyorlar. Köylüler "Yıllardır bu vadide ağaçlara, ormanlara, derelerimize, toprağımıza sahip çıkıyoruz şirketlilerin tüm hukuksuzluklarına karşı bugüne kadar mücadele ettik. Bu katliama bu talana bu acımasızlığa karşı direnmeye talana asla izin vermeyeceğiz" diyerek 6 yıl sonra geçen ay 3. kez şirket çalışanlarının yeniden bölgeye girmesine izin vermemişlerdi.   

Geçen ay ise, Artvin’in Yusufeli ilçesinde incelemelere bulunmak üzere ilçeye gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu aracından iner inmez yanına gelen Demirdöven Köyü Muhtarı Hafız Aslan Peker’in HES tepkisiyle karşılaşmıştı. 

Muhtar Peker, bakan Karaismailoğlu’na kendisini tanıttıktan sonra, "Sayın bakanım, Demirdöven Köyü ve Yaylalar Köyü sınırları içerisindeki Yamaç Tipi HES projesini köylülerimiz istemiyor. Şu an bölgeye konuşlandırılan şirketin şantiyesi yaşam alanlarını tahrip etti. ERARI firmasının hiçbir izni olmamasına rağmen bu alanda nasıl durabiliyor? Bu mera alanı bahse konu şirkete yani HES firmasına usulsüz tahsis edilmiştir.  Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var. Biz köylüler olarak burada HES istemiyoruz. Bu projenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var" demişti. 

Bu gelişmelerin ardından İstanbul ve Bursa illerinde bulunan Artvinli STK temsilcileri bölgede yapılmak istenen HES projelerinin durdurulması için çeşitli kampanyalar gerçekleştirmiş, Artvin’deki siyasi partilerine yapılacak olan oylamada HES projesine onay vermemeleri çağrısında bulunmuşlardı.

NE OLMUŞTU? 

Artvin Yusufeli'nde Yaylalar (Hevek) ve Demirdöven (Zamman) köylerinin ortak merası olan arazide Hevek Çayı üzerinde HES yapmak isteyen Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, köylerin tepkileri nedeniyle yıllardır yapamadığı santral için karantina günlerinde harekete geçti. Derede şantiye inşaatı faaliyetlerine başlayan şirkete köylüler tepki gösterirken, HES ile ilgili açılan davaların ise hâlâ sürdüğü öğrenildi.  

KÖYLÜLER 2015 YILINDA HES'E ENGEL OLMUŞTU  

Artvin ili Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyorlar. 2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımını engel olmuştu. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, pasaların dökümüne Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı. Köylülerin kararlı direnişi sonrası şirket yaz aylarında araç gereçlerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yaylalar köyünün HES'e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay'a taşındı ve halen sürüyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar