'Assos Antik Kent’te yapılan ‘ıslah’ değil katliam'

'Assos Antik Kent’te yapılan ‘ıslah’ değil katliam'
'Binlerce yıllık tarih üstünde iş makinaları geziyor' diyen KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, çalışmaların durdurulması istedi.

Assos’ta, kaya ıslahı adı altında yapılan çalışmalar tepkilere neden oldu. Ortaya çıkan tahribat görüntülerinin ardından KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sosyal medya hesabından "İnşaatı durdurun yapılan işi inceleyin" çağrısı yaptı.

İHALE 26 MART’TA YAPILDI

Assos’ta geçtiğimiz yıllarda turistik tesislerin üzerine ve yollara kaya parçaları düştü. Bunun üzerine kaya parçalarının düştüğü alanda AFAD ekipleri çalışma yaparak bir rapor hazırladı ve alanda kaya ıslahının yapılması için çalışmalara başlandı. Alan, AFAD raporu doğrultusunda Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği üzerinden 26 Mart 2021 tarihinde, hazırlanan şartname kapsamında ihale edildi. İhale kapsamında 500 günlük çalışma takvimi belirlendi.

İHALEYİ DYNAMICA ŞİRKETİ ALDI

İhaleyi, Trabzon/Ortahisar adresli Dynamica şirketi aldı. Şirket internet sayfası üzerinden, "Referanslarımız" başlığı altında "Çanakkale İli, Ayvacık İlçesi, Behramkale Köyü (Assos Antik Liman Mevkii) Kaya Islahı Projelendirme İşi"ne de yer verdi. Trabzon, Konya, Artvin, Bitlis, Sivas, Urfa ve Mersin gibi birçok ilde çalışmaları bulunan şirketin toplam 27 "Kaya Islahı Projesi" ile 7 tane "Tarihi ve Ahşap Yapıların Projelendirmeleri" işleri de referansları arasında yer alıyor.

TURİSTİK TESİSLER KAPATILDI

Mart ayında ihalesi yapılan alan için nisan ayı sonunda, özellikle turizm sezonunda bölgenin en hareketli alanlarından biri olan Assos Antik Limanında; otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve benzeri toplam 19 tesis kapatılarak tahliye edildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, geçtiğimiz şubat ayında söz konusu çalışmalara ilişkin açıklamada bulunmuştu. 26 Mart tarihinde ihalesi yapılan projeyi Dynamica şirketinin aldığını şubat ayında duyuran Perinçek, "Bu şirket Katarlı mı? Dynamica Mühendislik kimin şirketi?" diye de sordu.

Prof. Dr. Perinçek, şirketin sadece üç mühendisinin bulunduğunu, mühendislerin ikisinin Arap, birinin Türk olduğunu, ancak şirketin internet sitesinden Türk mühendisin bilgilerinin silindiğini, sadece iki Arap mühendisin bulunduğunu söylemişti. Perinçek’in açıklamalarının ihaleden bir ay önce olması dikkat çekmişti.

‘KATLİAMI DURDURUN’

Ortaya çıkan tahribat görüntülerinin ardından KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sosyal medya hesabından "İnşaatı durdurun yapılan işi inceleyin" çağrısı yaptı. Dernek açıklamasında, yapılan çalışmalar; "Assos Antik Kenti artık eski Assos değil. Islah değil, katliam" olarak nitelendirildi.

Paylaşımda, "Assos Antik Kenti’nde tesisler yola ve tesislerin üstüne kayaların düşmesi nedeniyle AFAD'ın hazırladığı rapor doğrultusunda ziyarete kapatılmış, Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021’de ‘Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi’ ihale edilmişti. İhale kapsamında yapılan iş ortada. Islah mı, katliam mı?  Projeyi uygun bulan Koruma Kurulu bu duruma onay veriyor mu? Assos’un daha fazla katledilmemesi ve hasarın önlenmesi için Çanakkale Valiliği’ni ve Ayvacık Kaymakamlığı’nı ve Koruma Kurulunu bir an önce inşaatı durdurmaya ve projeyi ve yapılan işi incelemeye davet ediyoruz" denildi.

Öne Çıkanlar