'Ateş açan asker görev başında, ben tehdit ediliyorum'

'Ateş açan asker görev başında, ben tehdit ediliyorum'
Derecik’te askerin açtığı ateş sonucu başından yaralanan Reşit Ekinci, ateş açan askerin görevde olduğunu, kendisinin ise ceza tehditleriyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Derindere (Çemêkurk) köyünde bulunan Celikan tepesinde 31 Aralık 2020’de piknik yapan Reşit Ekinci, askerin açtığı ateş sonucu yaralandı. Hakkari Valiliği, olayın ardından yaptığı açıklamayla, askerin ikaz amaçlı havaya ateş açtığını savundu. Asker kurşunuyla yaralanan Reşit Ekinci, saldırı öncesi ve sonrasında yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.

ÖLÜMLE TEHDİT 

Piknik alanı olarak kullanılan bölgeye 10 kişilik arkadaş grubuyla gittiklerini belirten Ekinci, piknik yaptıkları sırada çevre yolunda askeri bir aracın durduğunu söyledi. Ekinci, yolda birkaç arkadaşının olduğunu ve araçtan inen askerin onlarla konuştuğunu aktararak, "Uzakta olduğumuz için bizi çağırdıklarını duymadık. Ardından asker sinirli bir şekilde yanımıza gelerek, tehdit ve hakaretlere savurdu" dedi. 
 
Askerin kendilerini bölgeden ısrarla çıkartmaya çalışması üzerine bölgenin yasaklı olmadığını anlattığını dile getiren Ekinci, "Asker alandan uzaklaşmamız için havaya ateş açtı ve ‘İlla ki buradan gideceksiniz’ dedi. Gelip bizimle güzel bir dille konuşsa veya ‘burada ne yapıyorsunuz’ deseydi, anlayışla karşılardık. Eşyalarımızı toplamamıza dahi müsaade etmediler. Asker havaya ateş açtıktan sonra, yakınımızda bulunan karakoldan 1 uzman çavuş ve 3 asker de bölgeye geldi. Gelen uzman çavuş da sinirliydi. Yanımıza gelerek, ‘Burada duramazsınız, burası karakol ve yasaklı bölgedir’ dedi. Ben askerle konuşurken, uzman çavuş ise arkadaşlarıma tehditler savurmaya başladı. Çavuş, ‘Devlet de benim, silah da var. Gerekirse sizi öldürürüm’ tehditleri savurdu" diye ifade etti.

SİLAH DOĞRULTTU

Askerlerin tüm tehdidine rağmen sağduyulu davranıp olayı yatıştırmaya çalıştıklarını ifade eden Ekinci, "Olay büyüyünce uzman çavuş arkadaşlarıma vurmaya, tekme ve yumruk atmaya başladı. Ben de ‘Utanmıyor musunuz, neden böyle yapıyorsunuz’ dediğimde, aynı uzman çavuş üzerime gelmeye başladı. Silahı karnıma doğru doğrulttu, beni orada öldürecekti. Silahı iterek ‘ne yapıyorsun sen beni mi öldüreceksin’ diyerek tepki gösterdiğimde, ‘Evet, gerekirse seni de öldürürüm. Siz kim oluyorsunuz da buraya geliyorsunuz’ dedi. Arkadan ateş açarken, ben de kaçacaktım ancak ceketimi aldığım sırada 2 veya 3 metrede ayağımızın dibine attığı kurşunlar kafama geldi" şeklinde saldırı anını anlattı.

UZMAN ÇAVUŞ GÖREVDE

Kendisini yaralayan uzman çavuşun hala görevde olduğu bilgisini paylaşan Ekinci, "Uzman çavuş rahatlıkla görevine devam edebiliyor. Yaşananlardan dolayı mağdur olduk. Daha önce sınırda Necdet Yaman, kuzenim olan Vedat Ekinci ve son olarak da Özcan Erbaş öldürüldü. Ben de öldürülebilirdim. Bizler de bu ülkenin vatandaşlarıyız ve bunları yaşamak istemiyoruz" dedi. 

Öne Çıkanlar