'Atıklar İzmirlilerin yaşamını tehdit ediyor'

'Atıklar İzmirlilerin yaşamını tehdit ediyor'
İzmir'deki kurşun fabrika bahçesindeki radyoaktif atıkların yarattığı tehlikeye dikkat çeken Yeşil Sol Partisi, 'Atıklar İzmir'in ve İzmirlilerin yaşamını tehdit ediyor' dedi.

Yeşil Sol Partisi İzmir İl Örgütü, Gaziemir ilçesinde bulunan eski kurşun fabrika bahçesindeki radyoaktif atıkların yarattığı tehlikeye ilişkin basın açıklaması yaptı. "Nükleer çöplük istemiyoruz! Radyoaktif atıklar tehlike saçmaya devam ediyor" pankartının açıldığı açıklamayı, Yeşil Sol Partisi üyesi Hüseyin Çağlar okudu.

Eski kuşun fabrika bahçesinde ağır metallerin yanı sıra radyoaktif atıkların bulunduğunu hatırlatan Çağlar, yetkilileri bir kez daha sorumluluklarını yerine getirmeye çağırarak, atıkların bir an önce kaldırılmasını istedi. 1940’lı yıllardan 2010 yılına kadar atıklardan kurşun üreten Aslan Avcı Kurşun fabrikasının atıklarını sahaya gömdüğünü belirten Çağlar, "Oysa kanserojen ağır metaller içeren kurşun atıklarının böyle bir meskun mahalde depolanmasına izin verilmesi burada yaşayan insanların ve diğer canlıların sağlığını hiçe saymaktır. Olay sadece kurşun atıklarıyla sınırlı kalmamıştır. 2007 yılında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün denetimi sonunda, İzmit'te bulunan tehlikeli atık bertaraf tesisi İZAYDAŞ’da fabrika sahasından götürülen atıklarda radyasyon tespit edilmesi üzerine sorunun boyutu değişmiştir. Radyoaktif kirliliğin ortaya çıkması üzerine, Gaziemir, Karabağlar Kaymakamlığı, Belediye Başkanlıkları,  İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve ilgili diğer kurumlar bilgilendirilmiştir. Kamu idare ve kurumları bilgilendirilmiş, ancak burada yaşayan insanlar, İzmirlilere kimse bilgi vermemiştir" dedi. 

Öne Çıkanlar