Ukrayna'nın AB'ye üyelik değerlendirmesi önümüzdeki hafta tamamlanacak

Ukrayna'nın AB'ye üyelik değerlendirmesi önümüzdeki hafta tamamlanacak
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Zelenskiy’e, AB icra organının Ukrayna’nın birliğe katılma talebiyle ilgili kanaatinin gelecek haftanın sonuna kadar hazır olacağını iletti.

Foto: AP


Avrupa Komisyonu (AB) Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i Rusya ile savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana ikinci kez ziyaret etti. Von der Leyen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’e, AB icra organının Ukrayna’nın birliğe katılma talebiyle ilgili kanaatinin gelecek haftanın sonuna kadar hazır olacağını iletti.

Kiev’de Zelenskiy ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Von der Leyen, Ukrayna Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmelerin, Ukrayna’nın AB adayı olması yönünde tavsiyede bulunup bulunmama konusunda gelecek haftanın sonuna kadar değerlendirmelerini nihai hale getirme imkanı tanıyacağını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre bu adım, üyelik konusundaki uzun bir sürecin sadece ilk aşaması olacak. AB’ye üye 27 ülkenin hükümetlerinin Ukrayna’ya adaylık statüsü verilmesini kabul etmesi gerekiyor. Bunun ardından da, Kiev’in birliğe üye olabilmesi için yapması gereken reformlar üzerinde kapsamlı görüşmeler yapılacak.

AB’DEN ZELENSKİY’E MESAJ: YAPACAĞINIZ ÇOK İŞ VAR

Von der Leyen Zelenskiy’e, idari reformlar ve diğer alanlarda sağlanan ilerlemelere rağmen hala yapılması gereken çok iş olduğu mesajını verdi. Avrupa Komisyonu Başkanı ortak basın toplantısında, "Hukunun üstünlüğünü güçlendirmede çok işler yaptınız ancak hala hayata geçirilmesi gereken reformlar var, örneğin yolsuzlukla mücadele" diye konuştu.

Zelenskiy de, "Tüm Avrupa Rusya’nın hedefi ve Ukrayna bu saldırganlığın sadece ilk aşaması" açıklamasında bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı, "Bu nedenle Ukrayna’nın üyelik başvurusuna AB’nin olumlu bir karşılık vermesi, Avrupa projesinin bir geleceğinin olup olmayacağı sorusuna da olumlu karşılık anlamına gelebilir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar