Avrupa Merkez Bankası'nın başına Lagarde geliyor

Avrupa Merkez Bankası'nın başına Lagarde geliyor
IMF Başkanı Lagarde, Avrupa Merkez Bankası adaylığı süresince IMF'deki görevini askıya aldı. Lagarde, seçilirse banka ilk kez bir kadın tarafından yönetilecek...

ARTI GERÇEK - Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığına Christine Lagarde'ın atanması konusunda mutabık kaldı.

Liderler, ECB Başkanlığı için mevcut Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Lagarde'ı aday gösterdi.

Tüzel kişiliğe sahip bağımsız bir AB organı olan ECB'nin görevi, para birimi olarak euroyu kullanan AB üyesi ülkelerden oluşan Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak olarak tanımlanıyor.

Frankfurt merkezli kurumun başkanının görev süresi sekiz yıl olacak. ECB başkanının belirlenmesinde nitelikli çoğunluk gerekiyor. Mevcut ECB başkanlık görevini İtalyan Mario Draghi yürütüyor.

Mevcut Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı görevini İtalyan Mario Draghi yürütüyor.


LAGARDE IMF'DEKİ GÖREVLERİNDEN FERAGAT ETTİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığına aday gösterilmekten onur duyduğunu belirtti.

Lagarde, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri tarafından ECB Başkanlığına aday gösterilmesine ilişkin Twitter'dan açıklama yaptı. Lagarde, "Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı için aday gösterilmekten onur duyuyorum. Bunun ışığında, IMF Yönetim Kurulu'nun Etik Komitesi ile görüşerek, adaylığım süresince geçici olarak IMF'deki görevlerimden feragat ediyorum" ifadesini kullandı.

Lagarde'ın IMF başkanlığından geçici olarak çekilmesinin ardından, görevlerinin Birinci Başkan Yardımcısı David Lipton tarafından yürütülmesine karar verdi. IMF İcra Kurulu açıklamasında, "Birinci Başkan Yardımcısı David Lipton'ın IMF başkanlığını vekaleten yürütmesi konusunda güvenimiz tamdır" denildi.

Açıklamada, IMF'in yeni bir başkan için arayışı başlatıp başlatmayacağı konusuna ilişkin bir bilgi verilmedi.

İYİ BİR ANLAŞMA, KADIN BAŞKANLAR OLAĞANÜSTÜ BİR HABER

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, AB Komisyon Başkanlığına Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanlığına Charles Michel, AB Yüksek Temsilciğine Josep Borrell, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığına ise Christine Lagarde'ın atanması konusunda mutabık kaldı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brüksel'de yapılan AB liderleri toplantısında başkanlık pozisyonlarına atanacak isimlerin belirlenmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

AB Komisyonu Başkanlığına Ursula von der Leyen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanlığına Christine Lagarde'ın getirilmesinin uygun görüldüğünü vurgulayan İspanya Başbakanı, "İyi bir anlaşma, kadın başkanlar olağanüstü bir haber. Bu, kadın-erkek eşitliği mücadelesinde büyük bir haber. AB'ye tarihinde ilk defa bir kadın liderlik edecek. Avrupa Merkez Bankasının başına bir kadının getirilmesi de çok önemli. Bunu olağanüstü bir haber olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde Birliğin önde gelen kurumlarının başına getirilecek isimlerin belirlenmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

İsimler belirlenirken AB Konseyi tarafından yetenek, tecrübe, kadın-erkek eşitliği, siyasi ve coğrafi denge kriterlerinin gözetildiğini belirten Macron, "Fransızca konuşan yeni bir ekibin oluşmasından mutluluk duyuyorum. AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ilk kez kadınlar tarafından yönetilecek" ifadesini kullandı. 

TÜRKİYE'NİN YAKINDAN TANIDIĞI BİR İSİM DE ADAY

Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerine başlama kararının alındığı dönemde Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi ve şimdi Finlandiya Merkez Bankası Başkanı olan Olli Rehn de, Avrupa Merkez Bankası başkanlığı için adı geçenler arasında.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar