Avusturya Başbakanı: Türkiye'de haksız yere hapse atılan çok insan var

Avusturya Başbakanı: Türkiye'de haksız yere hapse atılan çok insan var
Kurz, 'Türkiye’de haksız yere hapse atılan çok insan var' diyerek Avusturyalı gazetecinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Türkiye'deki tutuklu gazeteci Max Zirngast hakkında yeni açıklamalarda bulundu.

Kurz, Eylül ayında "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan Avusturyalı gazeteci konusundaki tutumu "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

‘TÜRKİYE’DE HAKSIZ YERE HAPSE ATILAN ÇOK İNSAN VAR’

Avusturya Başbakanı gazetecilere yaptığı açıklamada, Zirngast'ın adil şekilde yargılanmasını ümit ettiklerini belirterek "Bana göre bu da derhal serbest bırakılması anlamına geliyor. Türkiye'nin bu ve diğer vakalardaki tutumu kabul edilemez" ifadesini kullandı. Kurz, "Türkiye'de haksız yere hapse atılan çok sayıda insan var" diye ekledi.

SOMUT BİLGİ İSTEDİ

Avusturya Başbakanı Kurz, Zirngast'ın Ankara'da gözaltına alınmasının ardından Türkiye'den gözaltının gerekçelerini açıklamasını ve olaya ilişkin "somut bilgiler" vermesini talep etmişti. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Kurz, Türkiye'nin bunu yapmaması hâlinde Zirngast'ın "derhal serbest bırakılması gerektiğini" belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Ankara'da 11 Eylül'de iki arkadaşıyla birlikte gözaltına alınan 29 yaşındaki Max Zirngast, 20 Eylül'de TKP/Kıvılcım'a üye olduğu iddiasıyla tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderilmişti.

Zirngast, geçen ay Washington Post için kaleme aldığı bir yazıda, evinde bulunan kitaplar ve Amerikan dergisi Jacobin'de yayımlanan makalesi nedeniyle sorgulandığını ifade etmişti. Avusturyalı gazeteci, söz konusu makalede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a "hakaret etmekle" suçlandığını belirtmişti.

ODTÜ'de siyaset bilimi ve felsefe dallarında kısa süre önce eğitimini tamamlayan Zirngast'ın sol eğilimli Alman dergisi re:volt'ta da yazıları yayımlanıyordu. Zirngast'ın gözaltına alınmasına tepki gösteren re:volt dergisi, Twitter hesabından, "Türkiye tüm muhalif sesleri bastırmaya çalışıyor. Bunu başaramayacak!" ifadesini kullanmıştı.

Avusturya medyasındaki haberlere göre, Türkiye'de Zirngast dışında dört Avusturya vatandaşı daha cezaevinde bulunuyor. Pasaportuna el konmuş başka Avusturyalıların da olduğu kaydediliyor. Ancak bu bilgiler, Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından teyit edilmiş değil. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar