Avusturya'da ilkokullarda başörtüsü yasağı geliyor

Avusturya'da ilkokullarda başörtüsü yasağı geliyor
Yasa ilkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar, başlarını örtecek şekilde dini inançları temsil eden kıyafetleri giymesini yasaklıyor.

Avusturya’da sağcı hükümetin ilkokullarda başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısı, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeni Avusturya Partisi'nin (NEOS) ret oylarına rağmen koalisyonu oluşturan aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti.

Euronews'teki habere göre, hükümetin yasa tasarısını, anayasa hükmünde kanun maddesi olarak geçirme isteği muhalefetin karşı çıkması nedeniyle normal yasa şeklinde kabul edildi.

Yasanın anayasa hükmünde değil de salt çoğunlukla basit yasa olarak meclisten geçmesi, yasanın Anayasa Mahkemesine taşınarak iptal edilmesinin yolunu açıyor.

Bazı sivil toplum kuruluşları yasanın, anayasanın eşitlik ilkesiyle çeliştiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yasanın iptali için itirazda bulunacaklarını açıkladı.

Yasa ilkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar, başlarını örtecek şekilde dini inançları temsil eden kıyafetleri giymesini yasaklıyor. Yasaya uymayan ailelere 440 euroya kadar para cezası öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar