AYM'nin akademisyenler kararına karşı bildiriye izinsiz imza

AYM'nin akademisyenler kararına karşı bildiriye izinsiz imza
AYM Barış Akademisyenleri’ne yönelik hak ihlali kararı vermesinin ardından karara karşı '1071' akademisyenin imza attığı belirtilen bildiriyle ilişkin bir skandal ortaya çıktı.

AYM'nin "Barış Bildirisi" imzacılarının başvurusuna hak ihlali kararı vermesine karşı "1071" akademisyen karşı bildiri yayınladı. Dr. Mehmet Şerif Eskin yaptığı açıklama ile imza metninde imzasının bulunmasından haberinin olmadığını bildirdi. Karşı bildiride mükerrer imza kullanıldığı ve bazı akademisyenlerin bilgisi dışında imzalarına yer verildiği açığa çıkınca imza sayısı 1066’ya düştü.
 
"Barış Bildirisi"ne imza attıkları için haklarında dava açılan akademisyenlerin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptıkları başvuruda, ihlal kararı verildi. Verilen karar ardından hükümete yakın medya organlarında başta Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan olmak üzere, ihlal yönünde oy kullanan üyeler hedef haline getirildi. Bazı üniversiteler de yaptığı açıklamalarla hareke geçti. Karara karşı "1071" akademisyenin imzası ile bildiri yayımlandı. 
 
Bildiriye tepkilerin devam ettiği sırada, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nde (FSMVU) Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Şerif Eskin Twitter hesabından bir açıklama yaptı. "Zorunlu açıklama" başlığı ile yapılan açıklamada Eskin, imza metnine imzasının eklendiğinden haberinin olmadığını bildirdi. 
 
Eskin, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bugün yayınlanan bir bildiride imza verenler arasında benim adım da var. Fakat ne böyle bir bildirinin hazırlandığından haberim var, ne kimse bana imza atıp atmayacağımı sordu, ne de kimseye imza verdim. Onayım olmadan ismim/imzam kullanılmış. Ayıptır. Sayısız yerde yayınlanmış imza listesi. Hangi bir yerde düzelttireyim şimdi? Nasıl oluyor da bana sormadan imzam kullanılıyor yahu? Bu bildiriyi hazırlayıp rızam ve haberim dışında ismimi kullananlar her kimse ya bu hatayı düzeltsinler ya da hukuki haklarımı kullanacağımı beyan ediyorum."

İMZA SAYISI 1066'YA DÜŞTÜ

1071’deki Malazgirt Meydan Muharebesi’ne (Selçukluların Anadolu’ya girmesi) gönderme yapmak amacıyla '1071' akademisyen imzasıyla yayınlanan bildirideki imza sayısı, bu açıklamanın ardından 1070’e düşmüş oldu. Ayrıca 4 akademisyenin imzasının da ikişer kez bildiride kullanıldığı ortaya çıktı. Dr. Eray Güçlüer, Dr. Fatih Bayram, Prof. Dr. Hasan Koçoğlu ve Doç. Dr. Mustafa Yılmaz’ın isimlerinin mükerrer kullanılması nedeniyle imza sayısı 1066’ya düştü.

Öne Çıkanlar