'Bağırarak konuşanlar daha çok virüs saçıyor'

'Bağırarak konuşanlar daha çok virüs saçıyor'
Prof. Erin Bromage, yüksek sesle konuşmanın havaya daha fazla damlacık saçılmasına yol açtığını söyledi.

Yüksek sesle konuşan kişilerin coronavirusu çevrelerine daha çok yaydıkları öne sürüldü. Söz konusu iddiayı ABD'de tanınan bir profesör ortaya attı.

ABD’de coronavirusünden korunmak için tavsiyeler verdiği bloguyla okunma rekorları kıran biyoloji profesörü Erin Bromage, normalleşme sürecinde gürültülü kapalı alanlardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Bromage, yüksek sesle konuşmanın havaya daha fazla damlacık saçılmasına yol açtığını, gürültülü bir ortamda kendini duyurmaya çalışarak sesini yükseltecek enfekte bir kişinin virüsü bulaştırma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

PROF. MEHMET CEYLAN DA AYNI ŞEYİ SÖYLEMİŞTİ

Dün CNNTÜRK'te konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceylan da aynı görüşü dile getirmişti. Prof. Ceylan görüşlerinin bir araştırmaya dayanmadığını sadece gözlemlerini aktardığını ifade ederek uzun süre yüksek sesle konuşan insanların daha çok virüs saçtığını söylemişti. 

CNN International’a konuşan Bromage, iyi havalandırılmayan kapalı alanlarda virüsün kolayca yayıldığının altını çizerek, "Sosyal mesafenin korunmadığı, iyi havalandırılmayan, her şeyin havada devridaim halinde olduğu ve gürültülü iş yerleri veya bu tür alanlarda uzun süre kalmamalısınız" dedi.

Sunucunun "Gürültüden kast ettiğiniz, insanların yüksek sesle konuşarak havaya virüs saçması mı?" sorusuna yanıtında ise Bromage, "Normal bir tonda konuşmak havaya belirli miktarda solunum damlacığı saçar. Ve ne kadar yüksek sesle konuşursanız, bu damlacıklardan o kadar çok saçarsınız" ifadelerini kullandı.

Eşiyle ‘gürültücü insanlardan artık kaçmaları gerekeceği’ konusunda birbirleriyle şakalaştıklarını söyleyen Bromage, "Girdiğiniz ortam ne kadar gürültülüyse, o kadar yüksek sesle konuşmanız gerekir. Bu da, eğer etrafta enfekte insanlar varsa, havada daha fazla virüs bulunduğu anlamına gelir" diye konuştu. (Kaynak: Duvar)

Öne Çıkanlar