Bakanlığın acelesi yok; 7 yıl önce çalınan 48 eser ile ilgili çalışma tamamlanmadı

Bakanlığın acelesi yok; 7 yıl önce çalınan 48 eser ile ilgili çalışma tamamlanmadı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 7 yıl önce çalındığı fark edilen İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne kayıtlı 48 eser için ancak geçen yıl harekete geçebildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel ve Resim Müzesi’ndeki tarihi ve sanatsal değeri olan eserler yıllar önce kayboldu. Toplam 48 eserin çalındığı bilgisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirildi. Bakanlık, kayıp eserlerin bulunması için 2014 yılında yurtiçi ve yurtdışını kapsayacak şekilde duyurular yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bakanlığa bağlı birimlerin envanterlerinde inceleme yapan Sayıştay, çalınan eserlerin akıbetini 2018 yılında bakanlık yetkililerine sordu.

Sayıştay denetçileri, "Eserler nerede?" sorusuyla arama çalışmalarıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bilgi talep etti.

Sayıştay’ın uyarısı üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Müzedeki kayıp eserlerin durumunun araştırılması" amacıyla 11 Kasım 2020 tarihinde İstanbul Valiliği’ne komisyon kurulması talebini iletti. Valiliğin onayının ardından 16 Kasım 2020’de yedi kişiden oluşan bir komisyon kuruldu.

Komisyonda İstanbul Galata Mevlihanesi Müzesi Müdürlüğü’nden, Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü’nden, Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’nden ve Türbeler Müzesi Müdürlüğü’nden yetkililer yer aldı.

ÇALIŞMA TAMAMLANMADI

Birgün’de yer alan habere göre; kayıp eserleri TBMM gündemine taşıyan milletvekilleri de çalışmaların ne durumda olduğunu öğrenmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergeleri verdi. Bakanlık, "eser sayısının fazla olması" nedeniyle komisyonun çalışmalarını halen tamamlamadığını açıkladı.

 

Öne Çıkanlar