Bakanlık, maden şirketinin izin alanı dışına çıktığını doğruladı

Bakanlık, maden şirketinin izin alanı dışına çıktığını doğruladı
Söz konusu şirketin ruhsat sahalarından üretilen madenler için devlet hakkı toplamının da tamamını ödemediği ortaya çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Çankırı’nın Orta ilçesindeki maden arama çalışmalarında şirketin izin alanı dışına çıkarak doğayı tahrip ettiğini doğruladı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çankırı'nın Orta ilçesindeki maden arama ve işletme çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı. Şirketlerin ÇED sınırları dışına çıktığı, yetkililerin bu usulsüzlüğe göz yumduğu iddialarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e soran Tanal'a bakanlıktan yanıt geldi. Bakanlık, maden şirketinin izin alanı dışına çıktığını doğruladı.

BAKANLIK, İŞLETME İZNİ DIŞINDA ÜRETİM FAALİYETİNİ DOĞRULADI

Orta ilçesinde biri yabancı ortaklı, yürürlükte olan 28 ruhsat sahası bulunduğunu belirten Dönmez, söz konusu ruhsat sahalarından bir tanesinde işletme izni dışında üretim faaliyetlerinde bulunulduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Söz konusu maden şirketine idari para cezası uygulandığını dile getiren Dönmez, işletme izin alanı dışındaki faaliyetlere müsaade edilmemesi yönünde Çankırı Valiliği’nin uyarıldığını ifade etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, diğer ruhsatlarla ilgili ÇED yönünden başkaca bir ihlal tespit edilmediğini savundu.

ÇIKARILAN MADEN MİKTARI

Dönmez, bölgedeki kalker, linyit, mermer, diyatomit, perlit ve feldispat işletme izinli ruhsat sahaları mevcut olduğunu hatırlatarak, diyatomit madeninin 2019 yılı üretim miktarının 71.301.420 ton, perlit madeninin üretim miktarının 18.127.890 ton ve diğer taşların üretim miktarının 1.430.000 ton olduğunu anlattı. Dönmez, 2020 yılı üretim miktarlarının henüz MAPEG'e beyan edilmediğini aktardı.

ŞİRKET, 'DEVLET HAKKININ' DA TAMAMINI ÖDEMEDİ

Orta ilçe sınırları içerisinde ruhsat sahalarından üretilen madenler için 2018 yılında tahakkuk eden devlet hakkı toplamının 503.011,21 TL olduğunu belirten Dönmez, tahsilat toplamının 386.443,11 TL olduğunu bildirdi.

2019 yılı devlet hakkı tahakkuk miktarının ise 554.050,59 TL olduğunu dile getiren Dönmez, tahsilat toplamının 321.160,59 TL'de kaldığını vurguladı.

Bakan Dönmez, maden şirketlerinden tahsil edilmeyen devlet hakkı miktarları konusunda gereğinin yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirimde bulunulduğunu açıkladı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar