Bakur belgeselinin yönetmenlerine dava

Bakur belgeselinin yönetmenlerine dava
Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu'na 2 yıl sonra dava açıldı.

HABER MERKEZİ - 'Bakur/Kuzey' belgeselinin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu hakkında 'terör propagandası yapmak' iddiasıyla Batman Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Özgürlükçü Demokrasi'de yer alan habere göre, 2015 yılında İstanbul Film Festivali'nde 'eser işletme belgesi' gerekçesi ile gösterimi engellenen ancak daha sonra birçok ilde gösterimi gerçekleşen Bakur/Kuzey belgeseline Batman Savcılığı tarafından dava açıldı. 2015 yılının Mayıs ayında Batman'da yapılan gösterimdem bir yıl sonra yönetmenler Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte gösterimin gerçekleştiği Yılmaz Güney Kültür Merkezi’nin yetkilisi Dicle Anter'e soruşturma açılmıştı. 2016 yılında açılan bu soruşturma kapsamında yönetmenler Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel'e 'terör propagandası yapmak' suçundan dava açıldı.

BAKANLIKTAN 'YASAK DEĞİL' YANITI GELDİ

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, sadece belgeselin fragmanından yola çıkılarak, 'Bakur (Kuzey) isimli belgeselin, PKK/KCK terör örgütünün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek veya bu yöntemlere başvurmayı teşkil edecek nitelikte…' iddiasına yer verildi. İddianamede, savcılığın filmin yasak olup olmadığını sorduğu Kültür Bakanlığı'ndan 'yasak değil' yanıtı geldiği de yer aldı.

'BELGESEL SİNEMANIN GELECEĞİ İÇİN VAHİM TABLO'

Açılan davaya tepki gösteren Ertuğrul Mavioğlu, Türkiye'de birçok kez sansür ve engellemelerin yaşandığını ancak bir belgeselin yönetmenlerinin ilk kez eserleri gerekçe gösterilerek yargılanacağını söyledi. Mavioğlu, "Bildiğimiz kadarıyla bu belgesel sinemaya açılmış ilk dava. Bunun örneklerini İran'da, Çin'de görüyoruz. Sinema sanatını gerçekleştirmek isteyenleri sindirmek için tutuklama dahi gerçekleştirilebiliyor ama Türkiye'de bunun ilk defa olması manidar. Bu tabi ülkedeki sinema ve belgesel sinemanın geleceği açısından çok vahim bir tablo" dedi. 

'TERÖR DEĞİL, BARIŞ PROPAGANDASI'

Mavioğlu, kendilerine yöneltilen 'terör propagandası' suçlaması ile ilgili ise şunları söyledi: "Çayan da ben de bu filmi yaparken, tamamen sürecin belgelenmesi yönünde çaba sarf ettik. Aklımızda öyle terör saiki yoktu. Bu film bir propaganda filmi olarak değerlendirilecekse bir barış propagandası olabilir. Ama bizim barış dediğimiz her yerde devlet terör algısı içerisinde olduğu için davayı da bu zemin üzerinde açmışlar. Ben bu davayı gayrı meşru, hukuksuz olarak görüyorum." 

'MAHKEMELER BİR SOPA OLARAK KULLANILIYOR'

Türkiye'de esas sorunun ifade özgürlüğü sorunu olduğunu vurgulayan Mavioğlu, "Kitaplara dava açıyorlar, gazetecileri içeri atıyorlar, yaptıkları haberlerden ötürü yargılıyorlar, gazeteleri, televizyonları kapatıyorlar, yayın evlerine kayyum atıyorlar. Türkiye'de söz söyleme olanaklarının ortadan kaldırılması yönünde mahkemeler bir sopa olarak kullanılıyor" dedi.

28 ARALIK'TA ÇAĞLAYAN’DA İFADE VERİLECEK

İlk duruşması 18 Ocak'ta Batman'da görülecek olan dava öncesi Çayan Demirel sağlık sorunlarına rağmen 28 Aralık'ta İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde ifade verecek. İfade öncesi sinemacılar saat 9.30'da adliye önünde ortak bir basın açıklaması ile sinemaya yönelik bu baskıyı protesto edecek.

BAKUR NEYİ ANLATIYOR?

Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel'in yönettiği Bakur/Kuzey belgeseli, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile PKK'lilerin geri çekilme sürecini konu alıyor. Çözüm sürecinin devam ettiği 2015 yılında yaşanan geri çekilme sürecini, devletin resmi ajansı AA bizzat takip etmiş, ana akım medya ise manşetlerine taşımıştı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar