Barış görüşmeleri izleniyor: Dolar 14,65 bandında, altın son bir ayın en düşük seviyesinde

Barış görüşmeleri izleniyor: Dolar 14,65 bandında, altın son bir ayın en düşük seviyesinde
Rusya ve Ukrayna barış görüşmelerine yönelik iyimserlikle dolar/TL ay ortasından bu yana sıkıştığı 14.8 dar bandı sınırlı da olsa aşağı yönde kırdı, altında da düşüş görüldü.

+GERÇEK - Dolar/TL, ay ortasından bu yana sıkıştığı 14.8 etrafındaki dar bandı Rusya ve Ukrayna barış görüşmelerine yönelik iyimserlikle sınırlı da olsa aşağı yönde kırdı.

Piyasalarda barış görüşmelerinin petrol, emtia fiyatlarına düşüş yönlü etkisinin devam edip etmeyeceği ve Türkiye ekonomisine etkileri takip edilecek. Ukrayna'yı işgalinin birinci ayını doldurmasının ardından dün İstanbul'da gerçekleşen müzakerelerin son turunda ateşkes iyimserliği oluştu.

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Alexander Fomin, gazetecilere, "Karşılıklı güveni artırmak, müzakerelerin devamı için gerekli koşulları oluşturmak ve nihai hedef olarak uzlaşıya varıp anlaşma imzalamak için Rusya'nın Kiev ve Cherchiniv kentlerindeki askeri faaliyetlerini büyük oranda azaltılması kararı alındı" dedi.

Ukraynalı müzakereciler sundukları teklifler kapsamında, Kiev'in askeri bir ittifaka katılmamayı ve yabancı ülkelerin askeri üslerine ev sahipliği yapmamayı kabul edebileceklerini belirttiler. Ancak, Ukrayna bu şartları kabul etmek için NATO anlaşmasının 5'inci maddesinde yer alanlara benzer güvenlik garantileri istedi.

Aralık ayında 65 dolardan işlem gören Brent petrolü ay ortasında 139 dolara çıktıktan sonra bu sabah itibarıyla 111 dolar seviyesinde işlem gördü. Enerji ihtiyacını ithalat ağırlıklı sağlayan Türkiye'de cari fazlaya odaklı ekonomi politikasının zora girebileceği endişesiyle petrol fiyatları yakından takip ediliyor.

Altın Ukrayna’da gerginliği düşüren gelişmeler üzerinde güvenli varlıklara azalan taleple son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Spot altın Rusya ve Ukrayna arasında Türkiye’de yapılan barış görüşmelerinde ilerleme sağlandığına dair iyimserlikle bu hafta yüzde 2 değer kaybetti.

BloombergHT'nin haberine göre, Moskova’nın askeri operasyonlarını durdurma önerisine taktik bir hamle gibi göründüğü düşüncesiyle ihtiyatla yaklaşılıyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonu dizginlemek için gittikçe agresifleşen yaklaşımı da tahvil getirilerini yukarı çekere değerli metal üzerindeki baskısını sürdürüyor.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, salı günü yaptığı açıklamada bu yıl bir dizi "ölçülü ve sistemli" faiz artışı beklediğini fakat enflasyonun artması durumunda mayıs ayında yarım puanlık artışa açık olduğunu belirtti.

Değerli metal, savaş ve enflasyon endişeleri nedeniyle bu çeyrek için yüzde 5 yukarıda seyrini sürdürüyor. ABD’de durgunluk korkuları altının güvenli liman özelliğini olarak cazibesini artırırken, 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri de 2019’dan bu yana ilk kez tersine dönerek dikkat çekti.

Spot altın yatay seyrini sürdürerek 1919,61 dolardan işlem görüyor.

ENFLASYON VERİSİ GELECEK HAFTANIN ODAK NOKTASI

Bazı gıda dışı tüketim ürünlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülürken vergi indirimlerinin tırmanan enflasyon üzerinde belirgin bir etkisi bulunması beklenmiyor.

Gelecek hafta başında açıklanacak olan mart ayı tüketici enflasyonunun yeni bir zirveye ulaşması beklenirken KDV indirimlerinin etkisi bir sonraki enflasyon rakamlarına yansıyacak.

Reuters anketine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) mart ayında artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisi ile 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 61.5'ye yükselmesi bekleniyor.

Reuters anketine göre, ekonomistler enflasyonun daha uzun süre daha yüksek seviyede seyredeceğine yönelik revizyonlarına devam ediyorlar. Ankete göre yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki anketteki yüzde 38'den yüzde 52.2'ye ulaştı.

Dolar/TL 14.8 civarından başlayan dünkü düşüşlerin ardından 14.60'lar seviyesine indi.

TL, dolar karşısında ocak ortası ile şubat ortası arasında 13.5 etrafındaki dar bantta hareket etmiş, sonra ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla birlikte riskli varlıklardan kaçışın da etkisiyle 11 Mart'ta 14.9950'ye kadar yükselmişti.

İşlemcilerin verdiği bilgiye göre TCMB rezervlerinden devam eden döviz satışlarıyla kurun 15 seviyesini aşmasının önüne geçilmişti.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri geçen hafta yüzde 28.57'ye kadar çıkarak tarihi rekora yükseldikten sonra gerilemeye başladı. Dün son işlem yüzde 25.8 oldu.

Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri bu ay 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten geçen hafta 100 baz puana yakın gerilemişti. CDS dün ise 20 baz puan düşüşle 561/571 baz puan seviyesinden kapandı.

Öte yandan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan torba yasada yer alan finans sektöründe kurumlar vergisinin yüzde 25'e çıkarılması da piyasanın gündeminde. Kararın enerji sübvansiyonları vergi indirimleri gibi etkilerle gelirleri azalacak olan bütçeye yıllık 10 milyar TL katkı sağlayacak. Tasarı ile finans sektöründe kurumlar vergisinin kalıcı olarak yüzde 25'e çıkarılması amaçlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar