Beyaz Kod bildirimi sayısı bir yılda 19 bin arttı: Tahammülümüz kalmadı

Beyaz Kod bildirimi sayısı bir yılda 19 bin arttı: Tahammülümüz kalmadı
Mersin Tabip Odası üyesi Ayşe Jini Güneş, sağlıkta şiddeti gösteren Beyaz Kod bildirim sayısının 2020’de 11 bin 942 iken; 2021 yılında 29 bin 826’ya yükseldiğini belirtti.

Mersin Tabip Odası, (MTO) Antep'te 17 Nisan 2012 tarihinde hasta yakını tarafından görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın 10’uncu yıl dönümünde anma etkinliği gerçekleştirdi. Mersin Tabip Odası binası önünde yapılan anmada, basın açıklamasını okuyan Mersin Tabip Odası üyesi Ayşe Jini Güneş, Ersin Aslan şahsında sağlıkta şiddet sonucunda yaşamını yitiren tüm sağlık emekçileri de anarak, "Dr. Ersin Arslan’ı ve son 20 yıl içinde öldürülen diğer 10 meslektaşımızı; sadece öfkeli hasta ve yakınları değil, mevcut sağlık sisteminin ağır sorunları aramızdan almıştır" ifadesini kullandı.

‘İKTİDAR ŞİDDET SARMALINI BESLEYECEK, BÜYÜTECEK BİR TUTUMDA ISRARCI OLUNMUŞTUR’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre sağlık sistemindeki sorunları gidermenin iktidar sorumluluğunda olduğuna dikkati çeken Güneş, "Ancak sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine; şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olunmuştur. Bu tutum sonucunda şiddet yayılmış, olağanlaşmıştır. Sağlıkta şiddet, artık sorun çözme aracı olarak başvurulan doğal bir davranış ve düşünce biçimine dönüşmüştür. Hekime ve tüm sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet; sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini almıştır" diye konuştu.

‘BEYAZ KOD BİLDİRİM SAYISI 29 BİN 826’YA YÜKSELDİ’

Sağlıkta şiddetin pandemide büyük özveri ile çalışan, her türlü riskle karşı karşıya gelen, yaşamını kaybeden hekimler ve sağlık çalışanlarına rağmen durmadığını vurgulayan Güneş, sağlıkta yaşanan şiddette ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Sağlıkta şiddeti gösteren Beyaz Kod bildirim sayısı; 2020’de 11 bin 942 iken; 2021 yılında sağlık kurumlarına başvuru sayılarındaki artışa da paralel şekilde sağlıkta şiddet artmış; Beyaz Kod bildirim sayısı 29 bin 826’ya yükselmiştir. TTB’nin yaptığı anket çalışmasına göre hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarında en az bir defa fiziksel veya sözel şiddete uğramış; ancak bunların yalnızca yarısı Beyaz Kod veya yetkili mercilere bildirimle sonuçlanmıştır. Başka bir anlatımla Beyaz Kod verilerinin buz dağının görünen kısmı olduğunu belirtebiliriz; ancak sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını göstermektedir."

‘TAHAMÜLÜMÜZ KALMADI’

 Sağlıkta şiddetin son bulması ve şiddet ortamının düzeltilmesinin maddi manevi koşulların tümünün düzeltilmesiyle mümkün olacağını dile getiren Güneş, şunları söyledi: "Bu topraklarda hekimlik yapabilmek şiddetten uzak güvenli çalışma koşulları, emeğimizin karşılığını alabildiğimiz şartlar sağlanmalıdır. Artık bir hekimin/sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur. Bu konuda hekimlerin, kendi yaşam hakları, sağlıklı çalışma yaşamı için seslerini ve güçlerini; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduklarını bir kere daha belirtmek istiyoruz. Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecektir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, 30 yaşında aramızdan ayrılan Dr. Ersin Arslan şahsında saygı ve özlemle anıyoruz."

Öne Çıkanlar