Beyaz Saray: Türkiye’nin duruşunu netleştirmeye çalışıyoruz

Beyaz Saray: Türkiye’nin duruşunu netleştirmeye çalışıyoruz
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği arzusu konusunda Türkiye’nin duruşunu netleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’ye günlük basın brifinginde bir gazeteci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasını desteklemeyecekleri yönündeki açıklamasını sordu.

Sözcü soruya yanıtında, "Türkiye’nin duruşunu netleştirmeye çalışıyoruz. Sizi bu konudaki görüşleri hakkında daha fazla bilgi için Türkiye hükümetine yönlendiriyorum" ifadesini kullandı.

VOA Türkçe'nin haberine göre, bir dizi NATO liderinin kamuoyu önünde yaptığı açıklamalara işaret ederek, bu iki Avrupa ülkesinin NATO’ya katılma konusunda dile getirdikleri arzuya İttifak üyesi ülkelerden geniş boyutta bir desteğin olduğunu kaydeden Psaki, "Türkiye’yle birlikte çalışmaya devam ediyoruz ve sizi Türkiye’nin temsilcilerine yönlendiriyorum" dedi.

PENTAGON: TÜRKİYE'NİN NATO'DAKİ KONUMU DEĞİŞMEDİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmadığı yönündeki açıklamaları ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) günlük basın brifinginde de gündeme geldi. Bakanlık Sözcüsü Kirby, "Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalışıyoruz" dedi.

Brifingde Erdoğan’ın sözlerinin hatırlatılması ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in bu sözleri nasıl karşıladığının sorulması üzerine Sözcü John Kirby, "Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Daha ayrıntılı yorum yapmadan önce size tavsiyem Türkler'le bu açıklamanın detaylarını konuşmanızdır" dedi.

Bu açıklamanın ardından ABD’nin Türkiye’yi halen bir NATO müttefiki olarak görüp görmediği şeklindeki bir soruya da Kirby, "Elbette Türkiye değerli bir NATO müttefiki ülke" yanıtını verdi. Pentagon Sözcüsü, "Türkiye’nin NATO müttefiki olması durumu değişmiş değil. Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında diyalog sağlanması konusunda çaba sarf ediyor. Ayrıca Ukrayna’ya destek veriyorlar. Dolasıyla Türkiye’nin NATO’daki konumunu değiştirecek bir şey olmadı" diye konuştu.

Beyaz Saray ve Pentagon'dan gelen bu açıklamalardan önce de ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried gazetecilere telekonferans üzerinden konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Donfried, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya olası üyelikleri konusunda Türkiye’nin tutumunu netleştirmek için çalıştıklarını söylerken, bu konunun, hafta sonunda Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenecek olan, Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın da katılacağı NATO dışişleri bakanları gayriresmi toplantısında gündeme gelmesine kesin gözüyle baktıklarını belirtti.

Karen Donfried, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sarfettiği sözlerle ilgili, Türkiye’nin tutumunu netleştirmek için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar