AKP'li belediyede polis zoruyla tahliye: Halk oturma eylemi başlattı

AKP'li belediyede polis zoruyla tahliye: Halk oturma eylemi başlattı
Beykoz Belediyesi, Tokatköy’de yıkımı planlanan bölgedeki yurttaşları polis zoruyla tahliye etmeye çalışıyor. 11 kişi gözaltına alındı, yurttaşlar oturma eylemi başlattı.

Yağmur  KAYA 


+GERÇEK - İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı Tokatköy Mahallesi’nde AKP'li ilçe belediyesi kentsel dönüşüm projesi adı altında yıkım kararı verilen binalardaki yurttaşları zorla tahliye etmek istedi. Zorla tahliyeye karşı çıkan yurttaşların toplanarak barikat kurması üzerine bölgeye sevk edilen polis ekipleri mahalle halkına biber gazıyla müdahale etti. Polis, haberi takip eden gazetecileri de alandan uzaklaştırdı. 

AKP’li Beykoz Belediyesi, kentsel dönüşüm projesine ilişkin hukuki süreçlerin devam etmesi ve mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen AKP'li Beykoz Belediyesi yurttaşları evlerinden çıkmaya zorladı.

AKP’li belediye görevlileri kamyonlarla mahalleye gelerek bazı evleri tahliye etmek istedi. Belediye ekiplerini mahalleden kovan mahalle sakinleri, hep birlikte yola taşlar ve odunlarla barikat kurdu, ateş yaktı.

Bunun üzerine mahalleye getirilen çevik kuvvet ekipleri ve TOMA ile yurttaşlara müdahale edildi.

MAHALLELİ TEPKİLİ

Müdahale sonrasında alan polis barikatlarıyla kuşatıldı. 

Alandan çıkarılan ve sabah saat 5'ten itibaren yoğun polis müdahalesine maruz kalan mahalle halkı yaşananlara tepki gösterdi. 

11 GÖZALTI

Bölge halkının uzaklaştırılmasından sonra tahliyeler başladı. Saat 14.00 sularında iki ev zorla boşaltıldı. 

Aralarında çocuklarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların nereye götürüldüğü hakkında mahalleliye bilgi verilmedi ve avukat gönderilmesi de engellendi. 

YURTTAŞLAR OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Yaşananların ardında Tokatköy Mahallesi halkı, Beykoz Belediyesi önünde oturma eylemi başlattı. Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ile görüşmek için belediyeye girmeye çalışan Tokatköylüler, kapıda zabıta ve polisin engeliyle karşılaştı. 

FOGGO: SÜRGÜN PROJESİNİN ARKASINDA RANT VAR 

CHP yoksulluk dayanışma ofisinden Hacer Foggo, +'Gerçek'e Tokatköy'de yaşananları değerlendirdi. Belediyienin planını 'sürgün projesi' olarak değerlendiren Foggo, yaşananların arkasında rant olduğunu söyledi:

"Şimdi her yer Sulukule... Diğer kentsel dönüşüm mahallelerinde olduğu gibi burada büyük bir rant var! Kentin merkezi yerlerinde oturan yoksul halkı sürgün projeleri bu projeler..."

MÜDAHELEYİ TAKİP EDEN GAZETECİLER ALANDAN ÇIKARILDI

Polis, Tokatköy halkına yönelik zorla tahliyeyi ve müdahaleyi görüntüleyen basın mensuplarına da müdahale etti. Bölgede haber takip eden gazeteciler, polis tarafından yaka paça alandan çıkarıldı.

Gazeteciler basın kartı göstermesine rağmen alandan uzaklaştırılırken, KRT TV ekibinin de darp edildiği ifade edildi.

Basın mensuplarına yönelik müdahaleye sosyal medya hesabından tepki gösteren DİSK Basın İş "Beykoz'da kentsel dönüşüm gerekçesiyle yurttaşların evlerinden zorla tahliyesini izleyen aralarında üyelerimiz İsmail Arı ve Sultan Eylem Keleş’in de olduğu haber takibindeki gazeteciler polis tarafından yaka paça alandan uzaklaştırıldı. Elinizi gazetecilerin üzerinden çekin!" açıklaması yaptı.


NE OLMUŞTU?

Beykoz Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesi kapsamında AKP'li belediyenin yaklaşık 238 binayı yıkacağı belirtilmişti. Bu binalardan yaklaşık 110'unun ise geçen aylarda yıkıldığı kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar