Açık cezaevine dönüştürülen ilçe: Beytüşşebap

Açık cezaevine dönüştürülen ilçe: Beytüşşebap
Tüm tepelerine karakollar kurulan, giriş ve çıkışları beton bariyerle kapatılarak açık bir cezaevine çevrilen Beytüşşebap'ta 'güvenlik önlemleri' insanları nefes alamaz hale getirdi.

Kürt sorununda müzakere sürecinin, çatışmalı sürece dönüşmesiyle birlikte Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi de açık bir cezaevine dönüştü.

Gülen Cemaati operasyonundan tutuklanan eski Kaymakam Kadir Güntepe döneminde başlayan 'güvenlik' her geçen gün daha da ağırlaşarak devam ediyor.

KİŞİ BAŞINA BİR ASKER VE BİR POLİS DÜŞÜYOR

Yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı ve olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı kent merkezinde bazı günler kişi başına bir asker ve polis düşüyor. Sadece Şırnak-Uludere karayoluyla ulaşımın sağlandığı ve 3 köy yolu bağlantısı bulunan kentte neredeyse tüm kamusal harcamalar asker ve polise yapılıyor.

İnsanların artık nefes almakta bile zorlandıkları ve her yıl çok sayıda kişinin göç etmek zorunda kaldığı kentin tüm tepelerinde ise askeri üs bölgeleri ve kalekol kurulmuş durumda.

GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR BETON BARİYERLERLE ÇEVRİLİ

Mezopotamya Ajansı'nın izlenimlerine göre, kentin 4 giriş çıkışında da asker ve polis kontrol noktaları bulunuyor. Her kontrol noktasında ise, merkezi sistemle çalışan toplam 27 açılır kapanır elektronik bariyer bulunuyor.

Yüksek çözünürlüklü kameraların bulunduğu kontrol noktalarından birisi de çarşı merkezinin tek giriş noktası olan yere kurulmuş halde. Bariyerlerin bulunduğu birçok yerde kolluk kuvvetleri görev yaparken, bazılarında ise ses yayın sistemleri üzerinden işlemler gerçekleşiyor.

Kameralar ile alanı izleyen kolluk kuvvetleri, bariyere yaklaşan araç sürücülerini verdiği komutlarla yönlendiriyor. Bariyerin açılmasının ardından bir süre yola devam eden sürücüler, daha sonra kolluk kuvvetleri tarafından üst aramasına tabi tutularak, GBT sorgulamasından geçiriliyor. Herhangi bir "problem" olmaması halinde sürücü ve araçtakilerin kente girişine izin veriliyor.

İLÇEYE GİRMEK İÇİN 155'İ ARAMAK ŞART

Bir kontrol noktasında ise, araç sürücüleri bariyerin açılması için 155 Polis Hattı'nı aramak zorunda kalıyor. Telefon üzerinden kendi kimlik ve araç bilgilerini kolluk kuvvetine aktaran araç sürücüleri, kameraya yakın bir noktada bagajı açarak aracın içerisini gösteriyor. Bir süre sonra "uygun" görülmesi halinde araç sürücüsünün geçişine izin veriliyor. 

KENTİN HER NOKTASI GÖZLEM ALTINDA

Tüm bunların yanı sıra kent merkezi ve etrafından 10'u aşkın zırhlı güvenlik kulesi bulunuyor. İlçe merkezinin her cadde ve sokağını gören kameralar ile donatılan kulelere ise her yıl yenileri ekleniyor. Ayrıca kentin her cadde ve sokağında sayısız MOBESE kamerası bulunuyor. Neredeyse her metrekaresi gözetim altında tutulan kentte, bir süre önce de esnafa işyerlerine kamera takma zorunluluğu getirildi. Hemen hemen tüm kırsal alanları "özel güvenlik bölgesi" adı altında yasaklı olan kentteki tüm kamu binalarının tepesinde ise mevzilerin yer alması dikkat çekiyor.  

Öne Çıkanlar