Bild'in 'Diktatör Erdoğan' manşetine hapis cezası

Bild'in 'Diktatör Erdoğan' manşetine hapis cezası
Alman Bild Gazetesi’nin "Diktatör Erdoğan" manşetini paylaşan 62 yaşındaki Mehmet Şah Tekiner'e, "Cumhurbaşkanı’na hakaretten" 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Almanya’nın Axel Springer Yayın Grubuna bağlı en yüksek tirajlı gazetesi Bild’in, 5 Kasım 2016 tarihli "Diktatör Erdoğan? Sırada Daha Ne Var?" manşetini, "Alman Bild gazetesi: Türkiye iç savaşa sürükleniyor" başlığıyla veren Diken’in haberini sanal medya hesabında paylaştığı iddiasıyla, Mehmet Şah Tekiner'e (62) "Cumhurbaşkanına hakaretten" hapis cezası verildi.  

Diken'in yanı sıra birçok sitenin kullandığı, herhangi bir erişim engelinin bulunmadığı ve hala yayında olan haber nedeniyle hakkında açılan soruşturma kapsamında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne ifadeye çağrılan Tekiner, sanal medya platformlarını kullanmasını bilmediğini ve kendisine ait bir hesabın bulunmadığını belirtti. Söz konusu Mehmet Şah Tekiner adlı Facebook hesabının kendisine ait olmadığını, ilk defa burada tanık olduğunu söyledi. "Suçtan kurtulmaya yönelik olduğu" değerlendirilerek, Tekiner'in ifadesine itibar edilmedi.

Adalet Bakanlığı,"Cumhurbaşkanına alenen hakaret etmek" suçunun kovuşturulmasına 26 Haziran 2019'da izin verdi. Bakanlığın oluruyla Tekiner hakkında 4 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamenin Diyarbakır 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesince kabulüyle yargılanma başladı.

Savcının ceza istemiyle verdiği mütalaaya karşı son savunmasını yapan Tekiner, yargılama sırasında kendisinin sanal medya hesabının bulunmadığını, söz konusu hesabın çocukları ya da torunları tarafından açılmış olabileceğini dile getirdi.

AİHM KARARLARI  

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre; Tekiner'in avukatı Resul Tamur ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına işaret ederek, "AİHM uygulamaları ve diğer uygulamalar gözetildiğinde gerçekleştirildiği iddia olunan eyleme hakaret kapsamında değerlendirilemeyeceği, olsa olsa yöneticilere karşı ağır eleştiri niteliği taşıyabileceği, nitekim Erdoğan'ın birçok açıklamasında kendisinin diktatör olmadığını, kendisine kimsenin diktatör diyemeyeceğini belirttiği açıklamaları mevcuttur, bu nedenle de müvekkilin üzerine atılı suçun unsurları oluşmadığından öncelikle beraatine, mahkeme aksi kanaatte ise lehe olan kanun hükümlerinin uygulanmasını talep ederiz" şeklinde beyanda bulundu.

1 YIL 3 AY HAPİS  

Mahkeme, Tekiner'in beyanlarının "suçtan kurtulamaya yönelik" olduğunu savunarak, Tekiner'e 1 yıl 3 ay 16 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, cezanın hükmünün açıklanmasını geri bıraktı.

 Av. Tamur, mahkemenin kararına karşı Bölge Adliye Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulundu.

Öne Çıkanlar