Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Maymun çiçeğini kontrol altına almak için zaman daralıyor

Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Maymun çiçeğini kontrol altına almak için zaman daralıyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün 'küresel acil durum' ilan etmesine rağmen uzmanlar çok geç olmadan maymun çiçeği salgınına karşı daha net önlemler alınması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz hafta maymun çiçeği salgınını 'küresel acil durum' ilan etmiş ve en üst alarm seviyesine geçmişti.Küresel acil durum ilanına rağmen uzmanlardan, daha sıkı önlem alınması için uyarılar sürüyor. 

 

California Üniversitesi’nde epidemiyoloji profesörü olan ve DSÖ’nün maymun çiçeği virüsü konusundaki uzman komitesinde bulunan Anne Rimoin "Virüsün önünü almamız gerekiyor. Bunu yapmak için fırsat penceresi daralıyor" dedi.

İsviçre’deki Cenevre Üniversitesi’nde Küresel Sağlık Enstitüsü’nün başında bulunan Antoine Flahault da "Yayılma, bariz olarak kontrolsüz" uyarısında bulundu.

VAKA SAYILARI ARTIYOR 

DSÖ’nün dünya genelinde ‘acil durum’ ilan etmesinin ardından Avrupa Komisyonu virüse karşı geliştirilen Imvanex aşısına satış izni vermişti.

DSÖ, 88 ülkede 27 bini aşkın maymun çiçeği virüsü vakası olduğunu açıklarken, vaka sayısının her iki haftada iki katına çıktığına dikkat çekti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin raporuna göre de, şimdiye kadar bildirilen vaka sayısı 2800'ü geçti. 

Maymun çiçeği virüsü Afrika’nın batısında ve ortasında sık görülen hafif viral bir enfeksiyon. Esas olarak yakın temasla bulaşan bu virüs, şimdiye kadar dünyanın diğer bölgelerinde nadiren görülürdü. Belirtileri arasında ateş, yorgunluk ve deride kabarıklıklar.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar