BioNTech bulunduğu Mainz kentinin belediyesine 1 milyar euro vergi ödeyecek

BioNTech bulunduğu Mainz kentinin belediyesine 1 milyar euro vergi ödeyecek
Şehrin sosyal demokrat Belediye Başkanı Michael Ebling, konuyla ilgili bir espri yaptı: Fransız krallar gibi bütün kamu binalarını altın süslemelerle kaplayacağım...

Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech, geliştirdikleri aşının ulaştığı başarı sebebiyle, şirketin genel merkezinin bulunduğu Mainz şehrinin bağlı olduğu belediyeye bir milyar avronun üzerinde vergi ödeyecek.

Serbestiyet.com sitesinde yayınlanan habere göre, Mainz şehri, bu yılın sonunda, Covid-19 aşısını geliştiren BioNTech’ten 1,09 milyar euro vergi alacak. BioNTech, borç içindeki Mainz şehrinin karamsar ekonomik tablosunu tersine çevirdi. Vergisinin büyük kısmını oluşturan 700 milyon euroluk meblağ, belediyenin borçlarının bir bölümünün geri ödenmesi için kullanılacak.

Belediye Başkanı Michael Ebling, "ne yazık ki Mainz, BioNTech sayesinde zenginleşmeyecek" diyerek hayıflanıyor, zira Fransa sınırındaki Rheinland-Pfalz eyaletinin başkenti konumunda olan Mainz’in borçları, son yıllarda bir milyar euro’yu aşmış durumda. Üstelik belediye meclisi, pandeminin yarattığı olumsuzluklar nedeniyle bütçede 36 milyon euroluk bir açık daha oluşmasını öngörüyordu.

Şans eseri, şirketin genel merkezi de "altın madeninde" anlamına gelen An der Goldgrube Caddesi 12 numarada yer alıyor. Almanya vatandaşı Türk göçmenler Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından kurulan ve ilaç firması Pfizer ile işbirliğinde bulunan biyoteknoloji laboratuvarı BioNTech, Covid-19 aşısının geliştirilmesinde öncü rol oynadı.

Pfizer ve BioNTech, Aralık 2020’den bu yana 160’tan fazla ülkeye yaklaşık 2,3 milyar doz aşı sattı. Bu nedenle BioNTech, Mainz’de ikamet eden 200 bin kişi için adeta altın yumurtlayan bir tavuk halini almış durumda. Zira Fransa’da olduğu gibi Almanya’da da her şirket, gelirinin belirli bir miktarını şirketin yer aldığı belediyeye bağışlamakla yükümlü. Ticari kazançlardan elde edilen bu vergi, şehirlerin önemli finansman kaynakları arasında yer alıyor.

Ülkedeki her beş belediyeden birinin ağır borç yükü altında olduğu Almanya’da bu durum, başta ülkenin batısındaki belediyeler için olmak üzere ciddi bir sorun teşkil ediyor. Eski maliye bakanı, ülkenin müstakbel şansölyesi ve sosyal demokrat siyasetçi Olaf Scholz, görev süresi boyunca hükümeti bu durumdan en çok etkilenen belediyelere yardımcı olmaya ikna etmeye çalıştı. Ancak Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birliği, Scholz’un bu çağrısına her seferinde karşı çıktı.

Öne Çıkanlar