Bitmeyen proje: 7 yılda 3 kez temeli atıldı, 7 bakan değiştirdi

Bitmeyen proje: 7 yılda 3 kez temeli atıldı, 7 bakan değiştirdi
Çukurova Havaalanı projesinde 7 yılda 3 kez temel atıldı, 7 bakan değişti ama proje hâlâ bitmedi.

Çukurova Havaalanı projesi ihaleye çıkarıldığı 2011 yılından beri Mersin’in gündeminde. İnşaatına 2013’te başlanan havaalanı hâlâ açılamadı ama en çok temel atma, en çok bakan değiştirme, en çok seçim görme rekorlarını kırarak şimdiden tarihe geçti.

Havaalanı 7 yılda 3 kez temel atma törenine sahne oldu. Bu sürede 7 Ulaştırma Bakanı geldi geçti. Çukurova Havaalanı’nın ilk temel atma töreni tarihi olan Mayıs 2013’te Mersin Valiliği koltuğunda Hasan Basri Güzeloğlu oturuyordu. 2017 mart ayında yapılan ikinci temel atma töreninde Mersin Valiliği koltuğunda Özdemir Çakacak vardı.

Çukurova Havaalanı’nın üstyapı işleri temeli ise 10 Haziran 2018’de atıldı. O tarihte Mersin Valiliği koltuğunda Ali İhsan Su bulunuyordu. Çukurova Havalanı’nın temel atma törenine katılmak 3 valiye de nasip olurken, Havaalanı’nın 2013 yılındaki değerlerle 357 milyon TL’ye mal olacağı belirtilmişti Havaalanı, için büyük kısmı tarım arazisi olan 8 milyon metrekare alan kamulaştırılmıştı.

CHP: GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ BU İHALEDE, DİKKATLE İZLİYORUZ

Cumhuriyet’in haberine göre Havalanı projesinin ihalesinin Ekim ayında yapılacağı belirtilirken, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ‘Gözümüz kulağımız bu ihalede’ dedi.

Bulut şunları söyledi: "Çukurova Havaalanı için mart ayında yapılan ihale, Cengiz, Limak ve Kalyon’dan oluşan ortak girişim kazanamayınca iptal edilmişti. Hatta ihale adrese teslim edilemeyince dönemin bakanını Saray görevden almıştı. Gözümüz, kulağımız bu ihalede olacak. Nasıl bir süreç izlenecek hep beraber göreceğiz. İhale sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmesini bekliyoruz."

Bulut, halihazırda Adana’da bölgeye hizmet veren ve ihtiyaçları karşılayan bir havaalanı olduğunu, yılda ortalama 5 milyon kişinin kullandığı Şakirpaşa Havaalanı’nda yolcu sayısının 5 yıldır değişmediğini söyledi.

‘AZ YOLCU KULLANDIĞI İÇİN, DEVLET BÜTÇESİNDEN ŞİRKETLERE MİLYONLARCA LİRA AKTARILIYOR’

Yeni havaalanının kapasitesinin 12 milyon olacağını dile getiren Bulut, şöyle devam etti: "Yolcu garantisi verilen, bölgesel olma özelliği ile Çukurova Havaalanı’na benzeyen, Afyon ile Kütahya arasına yapılan Zafer Havaalanı’ndaki plansızlık ortada. Çok az yolcu kullandığı için devlet bütçesinden mevcut şirkete milyonlarca lira aktarılıyor. Şirketin zararı vatandaşın sırtına yükleniyor. Çukurova’nın en bereketli toprakları üzerine yapılacak havaalanını Mersinli hemşehrilerimizin kullanabilmesi için Şakirpaşa Havaalanı’na geldikleri kadar mesafe kat etmeleri gerekiyor. Adanalıların da yeni havaalanını kullanabilmeleri için fazladan 45 km kat etmesi gerekiyor. 500 milyon Avro harcayıp yeni bir havaalanı yapmak yerine, çok daha az bir parayla Şakirpaşa Havaalanı modernize edilip kapasitesi genişletilebilirdi."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar