Biyoteknoloji firması Moderna'nın ilk aşı testleri olumlu

Biyoteknoloji firması Moderna'nın ilk aşı testleri olumlu
Amerikan biyoteknoloji firması Moderna, korona virüsü aşısının erken klinik denemesinden olumlu sonuçlar geldiğini duyurdu. Ayrıva ABD'de salgında ölenlerin sayısı 90 bin 996’ya yükseldi.

ABD'de, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ile yakından çalışan Massachusetts merkezli biyoteknoloji firması Moderna, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı konusunda umut vadeden bir açıklama yaptı.

Euronews'in haberine göre üzerinde çalışılan aşının 1. faz klinik deney aşamasının geçildiği belirtilen açıklamada, bu deneylerde aşının insan vücudunda, Covid-19'u geçiren kişilerin vücudundakine benzer bağışıklık üretmeyi başardığı ifade edildi.

Açıklamada, 1. faz klinik deneyin 8 kişi üzerinde yapıldığı, aşı verilen kişilerin vücudunda, Covid-19'u atlatan kişilerin seviyesinde ya da daha üst seviyede antikor gözlendiği aktarıldı.

Aşının ciddi bir yan etkisinin de tespit edilmediği vurgulanan açıklamada, sadece 1 katılımcının vücudunda kızarıklık olduğu bunun da kısa sürede geçtiğine işaret edildi.

Açıklamada, aşı çalışmasının 2. fazının yakın zamanda başlatılacağı, temmuzda da 3. aşamanın başlamasının öngörüldüğü kaydedildi.

VAKA SAYISI 90 BİNİ GEÇTİ

Öte yandan ülkede korona virüsü salgınında ölenlerin sayısı 854 artarak 90 bin 996’ya yükseldi. Son 24 saatte 19 bin 803 yeni vaka tespit edildi ve vaka 1 milyon 529 bin 144’e ulaştı. ABD’de şimdiye kadar virüs testi yapılan kişi sayısı 12 milyona yaklaşırken, iyileşen hasta sayısı 346 bini geçti.

Dünyada en çok vaka görülen ve en fazla ölüm yaşanan ülke olan ABD’yi sırasıyla 290 bin 678 vaka ile Rusya, 277 bin 719 vaka ile İspanya ve 244 bin 52 vaka ile Brezilya izliyor.

New York, ABD’de salgından en fazla etkilenen bölge olmaya devam ediyor. Bugüne kadar 359 bin 847 vakanın görüldüğü eyalette 28 bin 325 kişi öldü. (Kaynak: Euronews/AA)

Öne Çıkanlar