BlackRock CEO'su Larry Fink: 30 yılda yaşadığımız küreselleşmenin sonu geldi

BlackRock CEO'su Larry Fink: 30 yılda yaşadığımız küreselleşmenin sonu geldi
Fink, 'Küresel sermaye piyasalarının gücüne uzun vadeli bir inancım devam ediyor. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali son 30 yılda yaşadığımız küreselleşmeye son verdi' dedi.

+GERÇEK - BlackRock BLK CEO’su Larry Fink, perşembe günü yayınlanan hissedarlara yönelik yıllık mektubunda, "Rusya’nın eylemlerinin etkileri, önümüzdeki on yıllar boyunca devam edecek ve dünya jeopolitik düzeninde, makroekonomik eğilimlerde ve sermaye piyasalarında bir dönüm noktası olacak" diyerek, küresel ekonomilerin birbirine onlarca yıldır süre gelen bağlılığının bitme noktasına geldiğini belirtti.

Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketinin Başkanı Fink, "Küreselleşmenin faydalarına ve küresel sermaye piyasalarının gücüne uzun vadeli bir inancım devam ediyor. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, son 30 yılda yaşadığımız küreselleşmeye son verdi" açıklamasını yaptı.

Fink, "İnsanlar, milletler ve şirketler arasındaki bu kopukluk, iki yıllık pandemide bir avantaj sağladı. Birçok topluluğu ve insanı izole edilmiş ve içe dönük hissettirdi. Bu durumun bugün toplumda gördüğümüz kutuplaşma ve ayrılıkçı davranışları daha da kötüleştirdiğine inanıyorum" dedi.

Fink, "Rusya’nın komşusuna karşı saldırganlığı ve küresel ekonomiden ayrılmasının küresel bazda şirketleri ve hükümetleri, bağımlılıklarını yeniden değerlendirmeye ve üretim ve montaj yerlerini yeniden analiz etmeye yönlendirecek. Pandeminin zaten birçok kurumu yapmaya teşvik ettiği bir şey bu oldu" yorumunu yaptı.

Fink, "Şirketlerin ve tüketicilerin bilançoları bugün güçlü olup, onlara bu zorlukların üstesinden gelmeleri için daha fazla destek sağlamakta. Ancak tedarik zincirlerinin büyük ölçekli yeniden ayarlanması doğal olarak enflasyonist olacaktır" dedi.

Fink, ülkeler geleneksel olanlara bağımlılığı yeniden gözden geçirdikçe, Ukrayna’daki savaşın dijital para birimlerini hızlandırma olasılığı gibi birkaç noktaya daha değindi. Fink, konuyla ilgili olarak, "Düşünceli bir şekilde tasarlanmış küresel bir dijital ödeme sistemi, kara para aklama ve yolsuzluk riskini azaltırken uluslararası işlemlerin çözümünü iyileştirebilir" açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar