BM: Esad İdlib'de savaş suçu işledi

BM: Esad İdlib'de savaş suçu işledi
BM, Rusya'nın da İdlib'de sivil unsurlara gelişigüzel saldırılar düzenleyerek savaş suçuna varan eylemler yaptığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye'ye ait savaş uçaklarının İdlib'de düzenledikleri operasyonlarda savaş suçu işlediğini açıkladı

BM Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye yönetiminin İdlib'de sivilleri, sağlık kuruluş ve çalışanlarını kasten vurarak savaş suçu işlediğini açıkladı.

Komisyon ayrıca, Rusya'nın İdlib'de sivil unsurlara gelişigüzel saldırılar düzenleyerek savaş suçuna varan eylemler yaptığını bildirdi.

Komisyonun Kasım 2019 - Haziran 2020'yi kapsayan Suriye'nin İdlib ili ve çevresindeki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı 29 sayfalık rapor açıklandı.

Raporda, zaten "savaş yüzünden mahvolmuş" ve "yaygın insan hakları ihlalleri" ile "savaş suçlarının yaşandığı" İdlib'de halkın şimdi de yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınıyla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

"Suriyeli çocuklar, kadınlar ve erkekler, hükümet yanlılarının 2019'da silahlı grupların elinde kalan son bölgeleri de ele geçirmek için başlattığı askeri harekatta sonu gelmeyen acılara maruz kaldı" ifadesi kullanılan raporda, Suriye ordusunun havadan ve karadan bombardımanları, tutuklama, işkence, yağma ve yerinden edilme iddiaları bu acılara örnek olarak gösterildi.

Raporda, son 8 ayda bölgede 17 hastane ve sağlık kuruluşu, 14 okul ve 9 pazar yeri ile 12 saldırıda da sivillerin yaşadığı evlerin hedef alınması olmak üzere 52 saldırı gerçekleştirildiği aktarıldı.

Komisyon raporunda, İdlib ve çevresinde yakın geçmişte sadece üç ayda 1 milyondan fazla sivilin yerinden edilmesine ilişkin BM İnsan Hakları Konseyi'nin özel soruşturma açılması talebinde bulunduğu bilgisi paylaşıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar