BM Güvenlik Konseyi'nden Zaho saldırısına kınama

BM Güvenlik Konseyi'nden Zaho saldırısına kınama
BM Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, Zaho saldırısının "en güçlü şekilde kınandığı" duyuruldu. Açıklamada Irak'ın toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı.

Irak Hükümeti, 20 Temmuz'da Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Zaho'da gerçekleşen ve 9 sivilin hayatını kaybettiği saldırı nedeniyle Türkiye'yi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne şikayet etmişti. 

SALDIRIYA KINAMA, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI

Konuyu görüşen BM GÜvenlik Konseyi'nden Türkiye'ye kınama geldi. Yapılan açıklamada, aralarında çocukların da olduğu 9 sivilin öldüğü saldırı sert biçimde kınandı. Irak Merkezi Hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile saldırıda ölenlerin ailelerine başsağlığı dilenen açıklamada tüm tüm Güvenlik Konseyi üyelerinden, saldırı ile ilgili soruşturmada Irak Hükümeti ile işbirliği yapmaları çağrısında bulunuldu. 

Açıklamada ayrıca, Güvenlik Konseyi Irak'In bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve demokratik sürecine desteğini yineler" denildi. 

IRAK PARLAMENTOSU TOPLANIYOR 

Öte yandan Irak Parlamentosu da "Zaho saldırısı" gündemiyle bugün bir kez daha toplanacak. Toplantıda, Irak Parlamentosu'nun Güvenlik ve Savunma Komisyonu ile Dış ilişkiler Komisyonu'nun saldırıyla ilgili hazırladığı ortak rapor tartışılacak. 

Irak Parlamentosu'nun 23 Temmuz’da Zaho gündemiyle düzenlediği olağanüstü oturumda sunum yapan Genelkurmay Başkanı Abdul Amir Rashid Yarellah, "Irak topraklarında yaklaşık 4 bin Türk askeri, 5 askeri üssü ve 100’den fazla askeri noktası bulunuyor" bilgisi vermiş, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin bu bölgelere ek kuvvet göndermesi önerisi yapmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar