BM: Julian Assange hayati tehlike altında

BM: Julian Assange hayati tehlike altında
BM İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange'ın içinde bulunduğu tutukluluk şartlarının 'insanlık dışı' olduğunu söyledi.

İngiltere'de tutuklu bulunan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın cezaevinde kötü ve keyfi muameleye maruz kaldığı ve hayatının tehlikede olduğu belirtildi.

Assange'ın durumuyla ilgili bilgileri Birleşmiş Milletler İşkence Özel Raportörü Nils Melzer açıkladı. 

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Melzer, "insanlık dışı" olarak nitelendirdiği tutukluluk şartlarının İngiliz makamlarınca iyileştirilmemesi halinde, içinde bulunduğu durumun Assange'ın hayatına mal olabileceğini ifade etti.

Avustralya vatandaşı 47 yaşındaki Julian Assange "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmek" suçundan, yaklaşık bir yıllık hapis cezasını çekmek üzere geçen Nisan ayından bu yana cezaevinde tutuklu bulunuyor. Assange daha önce de, hakkındaki "tecavüz" iddiası ile ilgili İsveç'e sınır dışı edilmemek için yedi yıl boyunca Ekvador'un Londra büyükelçiliğine sığınarak, burada yaşamıştı.

Assange tutuklandığı günden bu yana ilk kez geçen hafta Pazartesi günü, mahkemedeki duruşmada kamuoyunun önüne çıkmıştı. Assange mahkemede yaptığı açıklamada, Londra'da tutuklu bulunduğu yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi'ndeki şartlardan şikayetçi olmuş ve yazılarına ulaşamadığını, rakipleri sınırsız kaynaklardan yararlanma şansına sahipken, kendisi için herhangi bir şey yapmanın çok zor olduğunu ifade etmişti.

Kurucusu ve baş editörü olduğu Wikileaks sayfasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) makam ve kurumlarına ait gizli yazışmaları yayınlayan Assange, bu ülkeye teslim edilme riki altında yaşıyor. Assange'ın, ABD'de yargılanması halinde müebbet hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Öne Çıkanlar