BMGK kararı: Suriye'ye insani yardım Türkiye üzerinden gönderilecek

BMGK kararı: Suriye'ye insani yardım Türkiye üzerinden gönderilecek
Almanya ve Belçika'nın hazırladığı Suriye’ye insani yardım içeren tasarı BMGK'da kabul edildi. Rusya, insani yardımların Şam ile koordineli yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Almanya ve Belçika'nın hazırladığı, Suriye'ye insani yardımların ulaştırılmasını öngören sınırlandırılmış tasarıyı kabul etti.

Karar, Konsey'de günlerce süren yoğun tartışma ve müzakerelerin ardından, cumartesi (dün) yapılan beşinci oylamada alındı. Alınan karar doğrultusunda, insani yardım malzemeleri Türkiye'nin Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki Babülhava üzerinden ülkenin kuzeybatısındaki sivil halka ulaştırılacak. Rusya ve Çin'in veto ettiği karar tasarısında, Cilvegözü ile birlikte Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden de yardımların gönderilmesi öngörülüyordu.

DW Türkçe’nin haberine göre kabul edilen karar tasarısında, yardım programının bir yıl süreyle geçerli olması kararlaştırıldı. Geçerliliği Cuma gece yarısı dolan yardım programı altı yıl boyunca yürürlükte kalmıştı.

Ülkeye insani yardımların mevcut koşullarda ulaştırılmaya devam edilmesi önerisi, BMGK'nın beş daimi üyesinden ikisi olan Rusya ve Çin'in vetolarıyla reddedilmiş, Rusya, BMGK’ya kendi karşı tasarısını sunmuştu. Şimdiki önerinin kabul edilmesi de Moskova ve Pekin'in çekimser kalmasıyla mümkün oldu. 12 üye ülke tasarı lehinde oy kullanırken, Dominik Cumhuriyeti de çekimser kalan üçüncü ülke oldu.

‘AYNAYA NASIL BAKACAKSINIZ?’

Birleşmiş Milletler (BM), ülkenin kuzeydoğusunda yaşayan Suriyelilere yapılacak yardımlar hakkında "cankurtaran halatı" benzetmesini yapıyor. Ancak yapılan oylamanın ardından, Konsey'den geçen yeni düzenlemenin yetersiz olabileceği endişesi artıyor.

Oylamanın ardından ortak bir açıklama yayınlayan Almanya ve Belçika, "Tek sınır kapısı yeterli değil ancak hiçbir sınır kapısının olmaması, bölgenin tamamının kaderini tehlikeye atardı" dedi.

Almanya'nın BM nezdindeki Büyükelçisi Christoph Heusgen ise, Rusya ve Çin'i sert bir dille eleştirdi. Heusgen, Rus ve Çinli mevkidaşlarına hitaben, "500 bin çocuğa yardımların kesilmesi talimatını veren insanlar yarın aynaya nasıl bakacak?" sorusunu yöneltti.

BRİTANYA TEMSİLCİSİ: 1,3 MİLYON İNSAN YARDIMA MUHTAÇ

Birleşik Krallık'ın BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Jonathan Allen, Türkiye'nin Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Babüselame Sınır Kapısı üzerinden yapılan yardımların durdurulmasının, "Suriye'nin kuzeybatısındaki 1,3 milyon insanın muhtaç oldukları yardımlardan mahrum kalmasına neden olacağını" söyledi.

RUSYA'DAN ŞAM VURGUSU: İNSANİ YARDIM, SURİYE HÜKÜMETİYLE KOORDİNASYON İÇİNDE OLMALI

Rusya'nın BM temsilci yardımcısı Dimitri Polyanskiy ise, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Rusya, her zaman, Suriye'ye insani yardımların Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı ve ülkenin hukuki hükümetiyle koordinasyon içinde ulaştırılmasının taraftarıdır. Bu mesele siyasileştirilmemelidir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Krizin çözüme kavuşturulması için yürütülen diplomasi trafiğine Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da katılmıştı. Maas, "Herkesi anlaşmanın önünü daha fazla tıkamamaya davet ediyorum" demişti. Ocak ayında da uzun süren zorlu görüşmelerin ardından, yardımların gönderileceği sınır kapısı sayısı ikiye düşürülerek Rusya ikna edilmiş ve insani yardımların yapılması mümkün kılınmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar