Brezilya ayakta: Aşırı sağcı Bolsonaro 200 şehirde protesto edildi

Brezilya ayakta: Aşırı sağcı Bolsonaro 200 şehirde protesto edildi
Jair Bolsonaro: Bunlar kullanışlı aptallar, embesiller.

Brezilya, ocak ayında göreve geldikten sonra iç ve dış politikada ülkenin geleneksel çizgisini aşırı sağa kaydıran Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı ayağa kalktı. Ülke çapında 200’den fazla şehirde on binlerce öğretim üyesi ve öğrenci dün, eğitimde yaklaşık 30 oranında bütçe kesintisi kararına karşı sokağa döküldü.

Bolsonaro ise iktidarına karşı düzenlenen bu ilk büyük gösterilere yanıtı ile de tepki çekti. Devlet Başkanı, öğretmenlerin ve öğrencilerin ‘bir azınlık tarafından yönlendirilen embesiller ve kullanışlı aptallar’ olduğunu öne sürdü.

‘EĞİTİM BİR META DEĞİLDİR’

Gazete Duvar'daki habere göre, Brezilya Ulusal Öğrenci Sendikası’nın çağrısı ile yapılan eylemlerde, "Eğitim bir meta değildir. Kesinti olmayacak, mücadele olacak" sloganları atıldı. "Hükümet cehennem yaratıyor, devlet üniversiteleri bilim yapıyor" pankartları taşındı. Rio de Janeiro’daki eylemde ise polisin gaz sıkması sonucu göstericilerle çatışma çıktı, bir otobüs ateşe verildi.

‘FİİLEN ÖZELLEŞTİRME ANLAMINA GELİYOR’

Eyleme katılan 29 yaşındaki Barbara Ottero, kesintilerden etkilenen bir federal üniversitede lisans ve lisansüstü dereceler aldığını anlatarak, "Bu fiiliyatta özelleştirme demek. Ben üniversiteye gittiğimde babam işsizdi. Bu parayı ödeyemezdik. Öğrencilere haksızlık yapılıyor" dedi.

BOLSONARO ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE ‘EMBESİL’ DEDİ

Bolsonaro ise eylemler hakkındaki açıklamalarını, bir gala için gittiği ABD’de yaptı. Hükümetinin eğitim bütçesinde kesintiye gittiğini reddeden popülist lider, "Bunlar kullanışlı aptallar, embesiller… Brezilya’daki birçok devlet üniversitesinin çekirdeğini oluşturan küçük bir zeki azınlık tarafından yönlendiriliyorlar" iddiasında bulundu.

Söz konusu kesintiler, Brezilya’da federal bütçeden ödenek alan ve ülkenin en prestijli eğitim kurumları arasında sayılan üniversitelerde büyük şaşkınlık yaratmış durumda. Kesintilerden üniversite hastaneleri, araştırma fonları ve devlet liseleri de nasibini alacak.

The Guardian gazetesine göre, Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’nin bütçesinin yüzde 41’i kesilmiş durumda. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar