Hindistan’da uzun soluklu seçim maratonu tamamlandı. Muhalefet başta umutluydu ama gelinen noktada, Müslüman azınlığa yönelik ayrımcılığa ve yoksulluğa rağmen Narendra Modi'nin popülizmi yine kazanacak gibi görünüyor. Peki ama nasıl?
Kılıçdaroğlu'nun, 'Biz iktidara geline kadar araba alımını öteleyin, araba almayın' sözlerine ilişkin Mahfi Eğilmez, 'Muhalefet için şu an en tehlikeli şey popülizme sapmaktır' dedi.
The Sunday Times'a konuşan Ümit Özdağ, mültecilerin ülkeden gitmesi gerektiğini savunurken muhabire 'Akşam sokakta yürürken tacize uğramak ister misin?' diye savunma yaptı.
Tam anlamıyla demokrasiyi inşa etmek, tekçi otoriter popülist sağ siyasete karşı tek reçete olacaktır.
Popülizmin tanımı konusunda rivayet muhtelif.
Prof. Dr. Esfender Korkmaz, 'Yandaş kayırmayı ve popülizmi kur istikrarından önde tutan bir hükümet, döviz kurunun aşırı değerli olmasına rağmen, kur artışını önleyemez' dedi.
'Endonezya, Malezya, Pakistan ve Türkiye’nin demokratik yönetimle taçlanabilecek çoğulcu kültürel birikimi din istismarcısı otoriter popülist iktidarlar tarafından yok ediliyor.'
'Virüs, özgürlüğün olmadığı, muhalefetin ses çıkaramadığı, iktidarın denetime alınamadığı topraklarda daha hızlı yayılıyor.'
Ankara’daki siyasi elitlerin bir kaç ortak yanı daha var: Hepsi neo-liberal, hepsi Kürt düşmanı, hepsi bir miktar Kemalist. Çekilmez bir memleket. Ne mi yapmalı?
Diktatörler için yalan bir alışkanlık, yahut istenmeyen gerçekleri örtmenin bir yolu değil, yönetmenin asli araçlarından.
CHP eski Milletvekili Ayaydın, 'Türkiye, dünyada en yüksek faiz ödeyen ilk 10 ülke arasında. Bu acı durumun ekonomiye yansıması ise daha yakıcı oluyor ve olacaktır' dedi.
Belki biçimsiz bir benzetme olacak ama bence Türkiye’de siyaset, artık pornografinin sınırlarında geziyor.
Her şeye rağmen, kararlılık ve sebat göstererek, bir araya gelip ses yükselterek değişime zorlamak mümkün.
Siyaset biliminde popülizmden söz edildiğinde Trump ve Bolsonaro’dan sonra en çok Erdoğan’ın adı geçiyor. Anadolu Kaplanları, ‘’Mon Cher’’ler, göbeğini kaşıyanlardan nefret eden seçkinler…
Trump’ın seçilmemesini, dünyadaki popülist dalganın gerilemesinin başlangıcı olarak görebiliriz.
Zulmüne bir meşruiyet kazandırmak için erken ya da zamanında seçime mutlaka gidecektir Erdoğan. Ama bu hiçbir zaman eşit, adil ve serbest yapılmış seçim olmayacaktır.
Kitap, AKP’nin ve elbette daha önemlisi RTE’nin 2002 sonrası başarısının da ipuçlarını veriyor. Ancak, Moffitt, bu deneyimi, dünyada yükselen popülizmin örnekleri arasında saymıyor.
II. Meşrutiyet ile birlikte ise halkçılık önemli bir siyasi akım olmaya başlamış ve iki aydın ön plana çıkmıştı: Bunlardan ilki Yusuf Akçura, diğeri ise Ziya Gökalp’ti.
Popülizmin tarihsel kökenleri Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzansa da ilk gelişkin örneği Çarlık Rusyası'nda 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştı.
Popülizm sadece ortalama vatandaş için kavraması zor bir kavram değil, siyaset bilimciler için de gayet muğlak bir kavram
Silâh tüccarlarına ve kaypak siyasilere tek söz söylemeden tribünlere oynamanın adı “entelektüel duyarlılık” değil, düpedüz popülizmdir.
Jair Bolsonaro: Bunlar kullanışlı aptallar, embesiller.
The Guardian'da yayımlanan makalede 'Erdoğan demokrasiyi bir döner gibi kesti' ifadesine yer verildi.
The Guardian gazetesinin desteklediği Team Populism araştırma grubu, yaklaşık 140 ülke liderinin yaptığı konuşmaların analizini yaptı.
22. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Popülizm en çok demokrasinin temel niteliklerini hedef alıyor, onu çürütüyor' dedi.
2000’li yılların ilk yarısında, Latin Amerika’da sol iktidar oldu ancak küreselleşmenin yarattığı sorunlara çözüm üretemedikleri ve yolsuzluklara bulaştıkları için iktidardan düştüler.
Sol popülizm, 1789 Fransız ve 1830 devrimlerinin kralcılığa, aristokrasiye ve kiliseye karşı halk ayaklanmaları döneminde ortaya çıktı.
Cumhuriyet sonrası popülizm II. Meşrutiyet sonrası oluşan, milliyetçilik, Müslümanlık akımlarından etkilenerek sürmüş, sağ popülizm de bu geleneğin üstünden yürümüştür.
Bugünün sağ, muhafazakâr popülizmi, Yusuf Akçura’nın Üç Tarz-ı Siyaset'te formüle ettiği, Türkçülük, İslamcılık, Osmanlıcılık tezlerini 113 yıldır siyasetin gündemine getiriyor.
Popülistler ‘milletin’ tek sesli olduğunu ve siyasetçilere iktidara gelince tam olarak ne yapmaları gerektiğini söyleyen bağlayıcı bir vekâletname verdiklerini düşünür.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.