'Bu dilekçe örneğini herkes görsün!'

'Bu dilekçe örneğini herkes görsün!'
İstanbul Esentepe Mahallesi’nde İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekmek isteyen kadınlar, bir binaya ‘şikayet dilekçesi’ astı.

ARTI GERÇEK- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepki göstermek amacıyla Esentepe Mahallesi’nde bir binanın duvarına dev ‘şikayet dilekçesi’ astı. Platform bu dilekçenin kadınların yaşam mücadelesi olduğuna dikkat çekti. 

Eyleme ilişkin yapılan yazılı açıklamada , "Bugün herkesin gördüğü dev şikayet dilekçesi bir kadının ‘Ölmek İstemiyorum’ diyerek verdiği yaşam mücadelesidir. Bu sadece tek bir örnek.  Ama bu dilekçenin sahibi kadın gibi her gün onlarca, binlerce kadın bu dilekçeleri veriyor. Hayatta kalabilmek, şiddetten uzak yaşamak için karakollarda, adliyelerde mücadele ediyor" ifadelerine yer verildi. 

‘BU DİLEKÇE ÖRNEĞİNİ HERKES GÖRSÜN İSTEDİK’

Dikkate alınmayan dilekçeler kadınların şiddete uğramasına neden olduğunu belirtilen açıklamada, "Bu nedenle de bu devasa dilekçe örneğini herkesin görmesini istedik. İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermek istedik" denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Arzu Aygün 9, Ayşe Tuba Arslan 23, Nahide Opuz 36, Sevtap Şahin tam 60 kez resmi makamlara başvurmuş, koruma talep etmiş ya da şikayetçi olmuşlardı. Şikayetleri görmezden gelindi ve şikayetçi oldukları erkekler tarafından öldürüldüler. Bu şikayetlerin, dilekçelerin tek bir tanesi bile dikkate alınsaydı, İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı bugün yüzlerce kadın hayatta olabilirdi."

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ŞARTTIR’

"Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Resmi Gazete’de yayımlanarak kadınlar için eşit ve özgür bir yaşam anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi’nden imza geri çekildi. Sonra da kadın hakları kağıt parçalarıyla değil, vicdanla korunur diyerek açıklama yaptılar. Kadınların ihtiyacı bu kağıt parçalarının dikkate alınmasıdır. Kadınların defalarca kez şikayet dilekçesi vermek zorunda kalmaması için İstanbul Sözleşmesi şarttır. Biz eşitlik için, eşitliği sağlayan yasaların uygulanması için mücadele ediyoruz."

‘SÖZLEŞMEYİ UYGULATACAĞIZ’

Kadınlar için yaşam hakkımız başta olmak üzere, eşit ve özgür yaşamamızın garantisi olan yasalar, sözleşmelerdir. Her bir maddesi öldürülen onlarca, binlerce kadının ardından yazıldı. Kadınların verdikleri mücadeleyle var oldu. Şimdi mücadelemizle de o kararı geri çektirecek, sözleşmeyi de uygulatacağız.

Öne Çıkanlar