Polisten saldırgana değil, Kürtçe söyleyen müzisyenlere müdahale

Polisten saldırgana değil, Kürtçe söyleyen müzisyenlere müdahale
Bursa’da bir kişi, Kürtçe söyleyen müzisyenlere saldırdı. Grup üyelerinden Fırat Atik, polisin saldıran kişiye değil, kendilerine müdahalede bulunduğunu söyledi.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- Bursa Kent Meydanı’nda dün akşam 20.00 sularında bir kişi,  Kürtçe müzik yapan sokak müzisyenlerine sözlü ve fiziksel saldırı gerçekleştirdi. Sokak müzisyenlerinin çekimini yaptığı esnada saldırıya maruz kaldıklarını anlatan grup üyelerinden Fırat Atik, olay anını +Gerçek’e anlattı. Polislerin kendisine saldıran kişiye müdahale etmeyerek sarılarak koruduğunu söyleyen Atik, "Şarkı söylememizin kime ne zararı var. Eğer beğenmezseniz dinlemezsiniz" dedi. 

Saldırı anının video kaydında, "Burası Türkiye, 200 lira vereyim Türkçe çalın" diyen kişiye müzisyenler "sen dilin parayla alınabileceğini mi zannediyorsun" yanıtını verdi. Daha sonra saldırıda bulunan kişi "Allah belanızı versin" diyerek elindeki 200 lirayı işaret ederek, "Size insanlıkta bulunuyorum" dedi. 

‘BURASI TÜRKİYE’

Yaşanan olayların ardından müzik gurubunun çekimini yapan 28 yaşındaki Fırat Atik, yaşananları anlattı. Bursa’da müzik yapan grupların valilik ve belediye tarafından gösterilen belli yerlerde müzik yaptığını söyleyen Atik, "Belediye ve valiliğin belirlediği yerde her zaman olduğu gibi müzik yapıyorduk. Bir kişi yanımıza yaklaştı, biz de istek müzikte bulunacağını düşündük. Ardından cüzdanından 200 lira çıkardı. Daha sonra parayı bize uzatarak, ‘Burası Türkiye, Türkçe şarkı söyleyin. Türkçe söyleyin size 200 lira vereyim. Sizi paramla satın alırım’ dedi. Biz de, bizi parayla satın alamayacağını söylediğimizde ise ırkçı söylemlerde bulunmaya devam etti. Hakaretler etti. Biz Sakinliğimizi koruyarak, alandan uzaklaşmasını istedik. Ancak bu durum devam etti" dedi. 

‘POLİS SALDIRGANA SARILDI’ 

Çevredeki vatandaşların da tepki gösterdiğini anlatan Atik, olay yerinde polis olmasına rağmen olaya müdahale etmediğini anlattı. Atik, "Yurttaşlar da polise tepki gösterdi. Olayların devam etmesi ve bu kişinin ağır hakaretlerde bulunmasının ardından yanımızdaki arkadaşta dayanamayarak bu kişiye tepki gösterdi. O esnada polis, arkadaşımızı iterek, saldıran kişiye sarıldı. Bu kişiyi teselli ederek, alandan uzaklaştırdı ve bize de ‘buradan gidin’ dedi. Biz biraz daha müziğimizi yapıp alanı terk ettik. Çünkü moralimiz bozulmuştu" dedi. 

‘HANİ ETLE TIRNAK GİBİYDİK’

Bursa’da sokak müzisyenlerine yönelik saldırının ilk olmadığını söyleyen Atik, son dönemde Kürtçe müziğe yönelik yasaklama ve saldırılara ilişkin de konuştu: 

"Biraz ilerimizde Çarşamba Caddesi var. O cadde üzerinde bir tane Türkçe tabela bulamazsınız, çünkü hepsi Arapça. Biz Kürtler bu topraklarda binlerce yıldır beraber yaşıyoruz. Hani bizler et ve tırnak gibiydik. Şarkı söylememizin kime ne zararı var. Eğer beğenmezseniz dinlemezsiniz. Nereye kadar bizleri yok sayacaksınız. Dilimizi parayla satın alabileceklerini mi düşünüyorlar?"

‘GİTARIMIZDA BOMBA VAR MI DİYE BAKTILAR’

Grup üyelerinden 28 yaşındaki gitarist Müzisyen Samet Varlı ise 7 yıldır sokak Bursa sokaklarında sokak müzisyenliği yapıyor. Sokak müziklerini icra ettikleri esnada defalarca kez saldırıya maruz kaldıklarını anlatan Varlı, "Tanımadığımız bir kişi üzerimize yürüdü. Polisler, bize saldıran kişinin sırtını sıvazlayarak, teselli ederek, yanımızdan uzaklaştırdı. Maalesef bu olayın daha büyüklerini de yaşadık. Yanımızda Türkçe müzik yapanlara bir şey söylenmezken, bizim gitarlarımızın içinde bomba var mı diye baktıklarını biliyoruz. Bu tür olayları o kadar çok yaşıyoruz ki, artık bize normal gelmeye başladı. Gülüp geçiyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar