California için felaket uyarısı: Mega sel kentleri yutacak, insanlar evlerini terk edecek

California için felaket uyarısı: Mega sel kentleri yutacak, insanlar evlerini terk edecek
ABD’de yapılan çalışmada, küresel ısınmanın her bir derecesinin gelecekteki mega selin boyutunu arttıracağı ve milyonları yerinden edeceği belirtiliyor.

Fotoğraf: California Su Kaynakları Departmanı / California’da 2017 yaşanan sel felaketi


Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre ülkenin en büyük eyaleti California'da büyük bir sel felaketinin meydana gelme ihtimalinin arttığı belirtildi. California Üniversitesi’nde iklim uzmanı Daniel Swain, böyle bir sel felaketinin her yüz yıl ya da iki yüz yılda bir olduğunu ve bugün bu riskin büyük ölçüde hafife alındığını açıkladı.

Araştırmaya göre muhtemel selin ülkenin ikinci büyük kenti Los Angeles’ı yutacağı, milyonlarca insanın evlerini terk etmesine neden olacağı ve tarihi zarara neden olacağı iddia edildi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre yayınlanan çalışmada iklim değişikliğinin kentleri su içinde bırakacağı, milyonları evlerinden edecek ve sel riskini arttıracak faktör olduğu belirtiliyor.

Çalışmada, küresel ısınmanın her bir derecesinin bu ihtimali ve gelecekteki mega selin boyutunu arttıracağı kaydediliyor.

İKLİM UZMANI SWAİN: RİSK HAFİFE ALINIYOR

California Üniversitesi’nde iklim uzmanı Daniel Swain’e göre sel daha sıcak bir gezegeni vurduğunda fırtına silsilesi her bakımdan daha büyük oluyor.

Swain, daha yoğun yağmurun daha güçlü rüzgarla meydana geleceğini kaydediyor.

Çalışma, iklim değişikliğinin sel felaketi ihtimalinin olma olasılığını iki katına çıkardığını ortaya koyuyor.

Swain, böyle bir sel felaketinin eyalette bin yıllık bir dönem içinde her yüz yıl ya da iki yüz yılda bir olduğunu ve bugün bu riskin büyük ölçüde hafife alındığını belirtiyor.

‘İNSANLAR, SEL FELAKETİNİN NELERE YOL AÇABİLECEĞİNİ UNUTTU’

Çalışmaya göre bugün benzer bir sel felaketi, 5 ya da 10 milyon insanın evlerini terk etmesine, eyaletin önemli otoyollarında haftalarca ulaşımın kesilmesine ve büyük bir ekonomik zarara neden olabilir.

California Üniversitesi’nin çalışmasına göre 1862 yılında yaşanan sel felaketi bugün gerçekleşse zararı 1 trilyon doları bulabilir.

Swain, California’da dikkatin daha çok kuraklığa ve orman yangınlarına yoğunlaştığına dikkat çekiyor ve eyalette her yıl orman yangınlarının görülebileceğini kabul ediyor. Ancak Swain, insanların sel felaketinin nelere yol açabileceğini bugünlerde unuttuğuna da dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar