Canan Kaftancıoğlu: Bu iktidara hep birlikte 'güle güle' diyeceğiz

Canan Kaftancıoğlu: Bu iktidara hep birlikte 'güle güle' diyeceğiz
Gerçekçi olmamız lazım. Kendilerinden olmayan herkese düşman olanlar bu ülkeyi yönettiği sürece geleceğimiz karanlık. Ancak 84 milyona baktığımda, ülkemin geleceği adına çok umut doluyorum.

Türkiye solu, her rengiyle Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu ve çıkış yollarını Artı Gerçek’e değerlendirmeye devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, orman yangınlarına ilişkin bu kadar çaresiz olunan başka bir dönemi hiç hatırlamadığını söyleyerek, "kriz ya da afet dönemleri devletlerin dolayısıyla devleti yöneten siyasi iktidarların gücünü ya da güçsüzlüğünü gösteren hassas süreçlerdir" dedi.

Kaftancıoğlu, "Devleti yönetmek yerine devleti ele geçiren, ele geçirmekle de kalmayıp tüm kurumlarının içini boşaltan AKP iktidarı bu konuda da sınıfta kaldı. Dünyadaki küresel iklim krizleri elbette yangınların artmasına sebep olabiliyor. Küresel ısınma ya da başka bir nedenle; her ne sebeple olursa olsun ülkemizin coğrafi koşulları göz önünde bulundurularak yangınlara dair yapılacaklar belli aslında. Mevcut siyasi iktidarın mevcudun üzerine yeni bir şey koymasını geçtim, THK gibi Cumhuriyet tarihimizin güzide bir kurumunun liyakatsiz yöneticiler eliyle içine düşürüldüğü durum hepimizin malumu. Önlemlerin yetersizliği, uzun vadeli bir stratejik planlamanın olmayışı günlerdir süren ve ne yazık ki önünü henüz alamadığımız yangınların en önemli sebepleri." diye konuştu.

Neler yapılmalı sorusunun yanıtının çok net olduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, liyakat sahibi yöneticilerin varlığında ve elbette bilimsel bir bakışla konunun uzmanları tarafından süreçlerin takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Konunun uzmanları yangınlara nasıl ve ne şekilde müdahale edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Ancak tüm bu sorunların çözüm mercii siyaset kurumu. Sorunun çözümüne yönelik güçlü bir siyasi iradeyi ortaya koyamazsanız eğer konuşulan, yapılan her şey iyimser bir bakışla sorunun kısmi çözümünden bir adım ileriye gidemez. Ülkeyi yönetenlerin aklı ve bilimi önemsemeleri gerekmekte. Çok değil bundan birkaç sene önce komşularındaki orman yangınlarına hava desteği sağlayabilen bir ülkeydik. Bugün bırakın başka ülkelere destek sağlamayı günlerdir devam eden yangınlara havadan müdahalede nasıl yetersiz kaldığımızı, gece görüşlü hava müdahale araçları olmadığı için karanlık çöktükten sonra nasıl çaresiz kaldığımızı görmekteyiz. Bu ülkemiz için çok acı. Ülkemizin bu durumda olmasının ise tek bir sebebi var o da mevcut siyasi iktidar." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN 2002 YILINDA 19 UÇAĞI VARDI

"Bakın size bir örnek vereyim THK'nin 2002'de 19 uçağı ve yangınları söndürmek üzere 19 pilotu vardı" diyen Kaftancıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu uçakların 4'ü İstanbul, 4'ü İzmir, 4'ü Çanakkale, 4'ü Edremit'te bekliyordu. 3 uçak da havada sürekli seyir halindeydi. Yangın çıkarsa hemen müdahale etmek için. 2002 yılında çıkmış olan 176 orman yangınına bu sayede anında müdahale edilmiş ve kamuoyunun gündemine bile gelmemiş. Yıl 2021 ve hiç uçağımız yok.

İlk seçim sonrası gerçekleşecek iktidar değişikliği ile her alanda konunun uzmanlarının, liyakatlı bürokratların göreve gelmesi ile aklın ve bilimin ışığında alınacak basit önlemler, kararlar, uluslararası standartlarda yapılacak iyileşmelerle orman yangını, sel ve deprem gibi doğal afetlerde bu ülke vatandaşlarının en az zararla nasıl üstesinden gelinebileceğini göreceğiz."

SALDIRILARIN SEBEBİ İKTİDARIN POLİTİKALARI

Artan saldırıların en önemli sebebinin kutuplaşmadan beslenen iktidarın, kutuplaştırıcı politikaları olduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, üzerine bir de siyasallaştırılmış ve araçsallaştırılmış yargı sistemi eklenince bu durumun kaçınılmaz olduğunu ifade etti:

"Hukuk karşısında suç işleyenlere karşı cezasızlık sıradanlaştı. "Adalet" isteyen milyonlara destek olmak, seslerine ses olmak için Ankara’dan İstanbul’a yürüyen, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olan bir partinin İstanbul il başkanıyım. Biliyorsunuz benim de dokuz yılı aşkın Yargıtay safhasında bir cezam, hakkımda açılan onlarca dava bulunmakta. Bu ülkede hukukun ayaklar altına alındığına binlerce kez şahit olduk."

"Bu kadim coğrafyada yüzyıllardır yaşayan bizleri birbirimize düşürmek istediler ve denemeye devam ediyorlar" diyen Kaftancıoğlu, buna izin vermeyeceklerini dile getirdi:

"Ülkemize demokrasiyi getirip, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını tesis ettiğimizde bu sorunların tamamı çözülecek. Daha dün galeyana gelmiş ve ormanları yakan kişileri arayan bir gruba seslenen jandarma komutanının videosunu izledik. İşte bizim o komutan gibi sağ duyulu yöneticilere ihtiyacımız var. Soruşturma tamamlanmadan karar verip belli bir grubu hedef alan, sonunda yaşanabilecek olumsuzlukları düşünmeden sadece siyasi çıkarlarının devamı için toplumu ayrıştıran, kutuplaştıran yöneticilere ihtiyacımız yok. Olmadı ve olmayacak. Bu kadim halk, günü geldiğinde asıl bölücülere gereken yanıtı sandıkta verecek, kardeşliğimizi, komşuluğumuzu, akrabalığımızı uzun yıllar devam ettirecek."

BU İKTİDARA HEP BİRLİKTE GÜLE GÜLE DİYECEĞİZ 

Kaftancıoğlu son olarak, "Gerçekçi olmamız lazım. Ülkeyi neredeyse parsel parsel satmaya kalkanlar, doğaya, canlıya, kendilerinden olmayan herkese düşman olanlar bu ülkeyi yönettiği sürece geleceğimiz karanlık. Bu geleceğe dair karamsar olmamız için geçerli bir neden. Ancak 84 milyona baktığımda ise ülkemin geleceği adına çok umut doluyorum. Bu kadim coğrafyamız ve üzerinde yaşayan 84 milyon insan ayrışmadan, eşit koşullarda yaşamak, demokrasi ve özgürlük istiyor. İktidarın ayrıştırıcı politikalarına rağmen toplumun buna sahip çıkması çok kıymetli ve ilk seçimde halkımız bunu gösterecek ve bu umudu örgütleyerek gençlerimizin de hayallerini çalan bu iktidara hep birlikte güle güle diyeceğiz.
Sonrasında halktan kopmayan, kendisi için değil toplum için siyaset yapan, tevazu sahibi, erdemli yöneticilerle birlikte Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracak ve bu iktidarın yarattığı tahribatları hep birlikte tamir edeceğiz." dedi.

Öne Çıkanlar