Candan: Rant projeleri plana uydurulmaya çalışılıyor

Candan: Rant projeleri plana uydurulmaya çalışılıyor
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Meclis’e sunulan kanun teklifini ‘Rant projelerini plana uydurmanın bir yolu’ olarak yorumladı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- AKP milletvekillerinin Meclis’e sunduğu imar kanunu teklifini değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yeniden bir kentsel paylaşım sürecine girildiği değerlendirmesinde bulundu.

Artı Gerçek’e açıklama yapan Candan, kanun teklifinde kritik maddeler olduğunu belirterek, bunlardan birisinin kentsel tasarım projeleri ile imar planlarının bir arada yapılacak olması olduğunu belirtti.

Candan, şöyle konuştu:

‘RANT PROJELERİ PLANA UYDURULMAYA ÇALIŞILIYOR’

"Normalde üst ölçekte planlar yapılır. Bu bir kentin anayasasıdır. Mesela bir alanın yeşil alan olduğu bu planda belirlenir. Ama kanun teklifi, proje ile birlikte planın yapılmasını öngörüyor. Projelere göre plan değişemez. Her iktidar kafasına göre bir proje yapıp, buna plan uyduramaz. Rant projelerini plana uydurmanın yoludur bu kanun teklifi. Biz bunun örneklerini AKM Millet Bahçesi ve İtfaiye Meydanı’nda yaşadık. Plandan önce kentsel tasarım projesi getirmişlerdi. İkisini de yargıya taşıdık."

‘HUKUKU TANIMIYORUM DEMEKTİR’

Kanun teklifi ile Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin bir madde olduğuna dikkat çeken Candan, "AYM, Ahlat’ta Saray yapamazsın demiş. Bu kanun teklifi hukuku tanımıyorum demektir" dedi. Candan, hukukun arkasından dolanıldığını, bunun birçok projede uygulandığını dile getirdi.

‘MUHTARLARI BOŞUNA TOPLAMAMIŞ’

İdari yargıdaki sürelerin hızlandırılmasını olumlu bulan Candan, kanun teklifi ile kırsal alanlarda kaçak yapılaşmanın önlenmesi için muhtarlara sorumluluk verildiğini de hatırlatarak, şöyle devam etti: "Muhtarları boşuna toplamamış. Siz kaçak yapıları denetleme yetkisini muhtara verebilir misiniz? Bu teknik bir iştir. Devletin teknik kadrolarının yapması gerekir."

‘KIYILARDA ‘RANT BAHÇELERİNİN ÖNÜ AÇILIYOR’

Candan, bu teklifin yasalaşması durumunda kıyılarda millet bahçesi yapılabileceğini de belirterek, millet bahçelerini "rant bahçeleri" olarak tanımladı.

Kanun teklifi ile haksız işgal tazminatı anlamına gelen ecrimisil gelirlerinin yüzde 50’sinin genel bütçeye, yüzde 50’sinin TOKİ’ye aktarılacağını, ecrimisil gelirinin tahsilini de Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’nın yapacağını söyleyen Candan, Arsa Ofisi kapatılarak TOKİ’ye bağlanacağı bilgisini de aktardı.

‘YENİ BİR KENTSEL PAYLAŞIM SÜRECİ BAŞLATILDI’

Candan, teklif ile getirilen yatay mimari konusunda ise "Bugüne kadar bu kente ihanet edenler başka bir ilişki üzerinden yeniden bir kentsel paylaşım sürecine girdiler. Bu paylaşım süreci, böyle kapsamlı bir imar düzeni, yapı düzeni ve toprak düzeni üzerinden kuruluyor" dedi.

Yerel yönetimlerin yetkilerinin yavaş yavaş alınmaya çalışıldığına dikkat çeken Candan, bu kanun teklifinde imara aykırı yapıların yıkım yetkisinin belediyelerden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildiğini söyledi. Mevcut düzenlemeye göre, ruhsata aykırı yapıların belediye tarafından mühürlendiği ve bir ay süre tanındığı, aykırı durumlar düzeltilmemişse bir ay sonunda ceza kesilerek yıkıldığını anımsatan Candan, şimdi yıkma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verileceğini kaydetti.

‘TEK ELDEN YÜRÜYEN RANT SÜRECİ KURULUYOR’

"Planlama süreçlerinin bütüncül olması anlamlıdır ama bu, demokratik ülkelerde geçerlidir. Türkiye’de demokrasi yok, hukuk yok. Bu koşullarda tüm süreçlerin tek elde toplanması doğru bir yaklaşım değil" diyen Candan, AKP iktidarının tek elden yürüyen bir imar süreci, ‘daha doğrusu rant süreci kurmaya çalıştığı’ değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar