Çavuşoğlu: ABD yaptırım uygularsa, karşılığını veririz

Çavuşoğlu: ABD yaptırım uygularsa, karşılığını veririz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'ABD kararlılığımızı gördü, S-400'leri aldık. S-400'ler konusunda kararlıyız, geri adım atmayacağız' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme dair soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi anlaşmasını sonuca ulaştırdığını söyledi. 

Çavuşoğlu, "Bunun sonuçları ne olursa olsun, bundan vazgeçmemiz de mümkün değil" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, "ABD, Patriotlar için garanti veremiyor. Fransızlar kendi hava savunma sistemleri için teklifte bulundu. Ancak S-400'leri aldık. S-400'ler konusunda kararlıyız, geri adım atmayacağız. Türkiye'nin menfaati için bu adımı atmak durumundayız" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Bir ülkenin tek başına başka ülkelere "Al ya da alma" şeklinde talimat vermesini kabul etmiyoruz. ABD'nin bu yaklaşımından vazgeçmesi lazım. ABD'nin bu yaklaşımından Avrupalı ortakları da çok rahatsız. ABD bu hakkı nereden bulunuyor. 

Siz bir ülkeye karşı adım atarsanız o ülkenin de atacağı adımlar da vardır. ABD bize karşı bir adım atarsa biz de ona göre karşı adımları atarız. ABD ne derse anlayışı yok artık. Bize yönelik olumsuz bir davranış olursa bunun karşılığını vereceğiz. 

Bizim en ihtiyaç duyduğumuz dönemde Türkiye'den Patriot bataryaları geri çekildi. Bize saldırı olursa NATO'nun koruma kapasitesi yok.

ASTANA SÜRECİNİN GELECEĞİ

Bugün siyasi adımları konuşuyorsak bu Astana süreci sonucunda olmuştur. Diğer taraftan İdlib ve Suriye genelinde ise rejimin garantörü ise Rusya ve İran. Bu nedenle " "Rejime söz geçiremiyoruz" diye bir şeyi kabul etmiyoruz. İdlib'deki terörist grupları rejim oraya getirdi. 

Dünkü atışlarda 3 askerimiz hafif bir şekilde etkilendi. Rusya'ya gerekli mesajları verdik. Ateşkes için Rusya ile çalışıyoruz. 

Normal şartlarda Cenevre'deki toplantıya çok yakınız. 

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ

Suudi Arabistan ile ikili bir problemimiz yok. Bu Kaşıkçı olayını ikili ilişkilerimizden tamamen bağımsız tuttuk. Bu gelişmelerden sonra Suudi Arabistan'ın bize karşı tutumu değişti. Bu bir cinayet meselesi, buna göz yummamızı istiyorlarsa hiç doğru bir yaklaşım değil. Yerel işbirlikçiyi açıklamadılar. Ölen kişinin cesedi nerede, onu bile söylemediler. 

Biz bağımsız tutuyoruz ama onlar gördüğümüz kadarıyla bağımsız tutmuyorlar. Cumhurbaşkanımızın, Ramazan Bayramı'ndaki telefon görüşmesini de bu noktada değerlendirmek gerekiyor. 

Öne Çıkanlar