'Çevre dostu santral' tarım arazilerini yok edebilir

'Çevre dostu santral' tarım arazilerini yok edebilir
Tarım ve hayvancılığın yapıldığı yerde, Biyokütle Enerji Santralı yapımı için önceden var olan kömür deposu gerekçe gösterilerek tarım arazisi statüsünden çıkarıldı.

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yapımına devam eden Biyokütle Enerji Santralı'nin (BES) yayacağı yüzde 1 oranındaki külün çevredeki tarım arazilerini yok edeceği ifade edildi.

Çevre dostu ve tarım arazisi üzerinde kurulmadığı öne sürülen BES'in etkilerini değerlendiren  Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu,"Santral dosyasında, en az yüzde 1 oranında külün ortama salınacağı belirtiliyor. Bu oranın doğuracağı sonuçlar tarım arazileri için felaket olur" dedi.

'OVANIN SONUNU GETİRİR'

Oltan & Köleoğlu Enerji tarafından yapttırılan BES'in tarım arazilerinin ortasında yapıldığını belirten Memişoğlu, "On binlerce dönümlük alanda tarım ve hayvancılık yapılan bir alanda bu tesisin kurulması ovanın sonunu getirir" dedi.

Santral alanının önceden kömür deposu olarak kullanılmasının, o toprakların tarım arazisi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmayacağını ifade eden Memişoğlu, "Bakanlar Kurulu kararı ile tarımsal sit alanı ilan edilen bir bölgenin içine kirletici bir sanayi tesisi kuruluyor" diye konuştu.

MAHKEME KARARI: 1. SINIF TARIM ARAZİSİ 

Öte yandan Samsun gazetesinden Merve İlhan'a konuşan CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel'de, 30 bin çiftçinin etkileneceğini belirterek, "Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin nihai iptal kararında; tesisin kurulacağı alanın Çarşamba Büyük Ova Koruma Alanı içinde yer aldığı, 'Nitelikli Tarım Alanı' olarak tanımlı olduğu ve 1. sınıf tarım arazisi vasfında bulunduğu belirtilmiştir. Tarım arazilerin amaç dışı kullanımının, devlet tarafından önlemesi gerekmektedir" dedi.


 

Öne Çıkanlar