CHP'li Öztrak: Test sayımız son derece yetersiz

CHP'li Öztrak: Test sayımız son derece yetersiz
'Hasta ve ölüm rakamlarını bakanın kişisel hesabından öğrenmeye devam ediyoruz.'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın açıklamasında hükümetin koronavirüs ile mücadelesinde yürüttüğü politikalarını eleştirdi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın vaka sayılarını kendi sosyal medya hesabından yaptığını ve bu paylaşımlarda bir kurumsallık olmadığını belirten Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladıkları vaka sayısının farklı olduğuna da dikkat çekti.

Öztrak bu duruma ilişkin "İki gün önce AK Parti Genel Başkanı çıktı hastanelerde 8 bin 554 vakayı takibe aldıklarını söyledi. Aynı gün Sağlık Bakanı toplam hasta sayısının 2 bin 433 olduğunu ifade etti. Rakamlar arasındaki bu büyük fark kafaları karıştırdı, kuşkulara neden oldu. Bunun hangisi doğru? Şeffaf demokrasiler ve uluslararası kurumlar bu bilgileri paylaşmak için özel hazırlanmış dijital mecraları kullanıyorlar. Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde hastaların coğrafi bölgelere dağılımı bile raporlanıyor" dedi. 

"HASTA VE ÖLÜM RAKAMLARINI BAKANIN KİŞİSEL HESABINDAN ÖĞRENİYORUZ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bilgi paylaşımı için bir dijital platform hazırlandığı sözlerini hatırlatan Öztrak "Türkiye’de ilk hastanın raporlandığı 11 Mart’tan bu yana tam 16 gün geçti. Sayın Bakan iki gün önce bilgi paylaşımı için bir dijital mecra oluşturulduğunu ifade etti. Ancak bu mecra halen ortada yok. Hasta ve ölüm rakamlarını bakanın kişisel hesabından öğrenmeye devam ediyoruz" dedi. 

"TEST SAYIMIZ SON DERECE YETERSİZ"

Koronavirüs vakalarının tespiti için yapılan testlerin az olmasına da dikkat çeken Öztrak test sayılarının diğer ülkelerde kıyaslandığında yetersiz olduğunu ifade etti. Öztrak şunları söyledi:

"Bir diğer dikkat çeken eksiklik yapılan tanı testlerinin azlığıdır. İlk korona tanısının konduğu günden yana tam 16 gün geçti. Toplam test sayımız bugün 40 bini aştı. Diğer ülkelerde mukayese edildiğinde test sayımız son derece yetersiz. Almanya’da 15 Mart itibariyle 167 bin test yapılmış. Türkiye’de ise toplam test sayısı 26 Mart itibariyle 40 bin. Güney Kore’de yapılan toplam test sayısı 20 Mart itibariyle 317 bin. Türkiye’de ise toplam test sayısı 26 Mart itibariyle 40 bin. İtalya’da test sayısı 20 Mart itibariyle 207 bin. Türkiye’de ise toplam test sayısı 26 Mart itibariyle 40 bin. Rusya’da 20 Mart itibariyle 144 bin test yapılmış, Türkiye’de ise toplam test sayısı 26 Mart itibariyle 40 bin"  

"VAKA SAYIMIZ VE KAYIPLARIMIZ HIZLA ARTIYOR"

Öztrak, vaka sayısının diğer ülkere göre daha hızlı yayıldığının altını çizdi. Test sayısı arttıkça hastalığın ne kadar hızlı yayıldığının ortaya çıktığını ifade ederek "Yurtdışından tanı ve tarama kiti ithal edip duruyoruz. Burada bir plansızlık bir tedbirsizlik olduğu açıkça ortada. Vaka sayımız ve kayıplarımız hızla artıyor. Diğer ülkeler kadar test yapamıyoruz. Buna rağmen salgının diğer ülkelerden çok daha hızlı yayıldığını da görüyoruz. 15 günde hasta sayımız 3 bin 629’a ulaştı. Bizim 15 günde ulaştığımız hasta sayısına Almanya 28. günde ulaşmış. İtalya ise durumu son derece kritik 20 günde ulaşmış. Bu salgınla mücadelede en kritik parametrenin salgının yayılma hızı olduğunu biliyoruz. Test sayısı arttıkça hastalığın ne kadar hızlı yayıldığı da ortaya çıkıyor" diye konuştu. (ANKA)

Öne Çıkanlar