CHP’li Şeker: Kayyımlara her yerde karşı çıkılmalı

CHP’li Şeker: Kayyımlara her yerde karşı çıkılmalı
HDP’li belediyelere kayyım atamalarının tamamen siyasi bir karar olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ali Şeker, her yerde buna karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin 31 Mart seçimlerinde büyük oy farklarıyla kazandığı belediyelere dönük kayyım atamaları devam ediyor. 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanları Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmış ve yerlerine kayyım atanmıştı. Ardından Kulp, Karayazı, Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediye başkanlarının yerlerine kayyım atanmıştı. Bugün ise Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş İlçe Belediyesi’ne kayyım atandı. Bununla birlikte şimdiye kadar HDP’li belediyelere atanan kayyım sayısı 12’ye yükselmiş oldu.
 
‘TAMAMEN SİYASİ BİR KARAR’
 
İçişleri Bakanlığı kararıyla yapılan kayyım atamalarına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker, kayyım atamalarının demokrasilerde yeri olmayan uygulamalar olduğunu söyledi. Toplu olarak yapılan görevden almaların tamamen siyasi bir karar olduğunu vurgulayan Şeker, "Bu tamamen seçmenin tercihlerinin yok sayma, sandıksız demokrasiyi ve otoriter yapıyı dayatma yollarıdır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Kayyım atamalarına son verilmelidir. Görevlerinden alınan belediye başkanlarına derhal görevleri iade edilmelidir. Mahkeme kararı olmadıktan sonra bir daha böyle bir şeye girişilmemelidir" diye konuştu.
 
‘HER YERDE KARŞI ÇIKILMALI’
 
AKP’nin izlediği politikalarla ülkeyi kutuplaştırmaya çalıştığını dile getiren Şeker, "İktidar, ülkenin belli bir bölgesinde seçmenin seçme ve seçilme hakkını elinde almaya çalışıyor. Ülkeyi kutuplaştırıp, çatıştırıp kendi iktidarlarına devam etmeye çalışıyor. Türkiye’nin demokrasisine ülkenin her yerinde karşı çıkmak gerekiyor. Bu konuda bana yapılmadı anlayışıyla hareket etmemek gerekir. Yapılan, demokrasiye karşı bir harekettir. Bu demokrasiye karşı hareketin herkes tarafından mahkum edilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
 
‘HALK İRADESİNİN GASPI’
 
CHP Milletvekili Özgür Karabat da kayyım atamalarının halk iradesinin gaspı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler öncesinde "yeniden kayyım atarız" sözlerini hatırlatan Karabat, "Aslında Erdoğan’ın hem savcı hem de hakim olduğu bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. AKP iktidarı Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük gerçekleştirilen operasyon vesilesiyle toplumun iradesini belli bir noktaya yoğunlaştırarak bu uygulamaları yapmaya anlam vermeye çalışıyor. Yani bir taraftan dış politikanın, ülkenin sınırları gereği derken diğer taraftan ülke içerisinde demokratik olmayan adımları atmaktan da çekinmiyorlar" dedi.


‘ORTAK BİR MUTABAKAT GELİŞTİRİLMELİ’
 
AKP’nin izlediği politikaların vatandaşlar nezdinde hiçbir karşılığının olmadığını vurgulayan Karabat, "AKP’nin özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da hiçbir karşılığı yok. Bu kayyım anlayışıyla beraber topluma bir korku anlayışı egemen kılmaya çalışılıyor. Bu tek adam siyasetini egemen kılma anlayışının bir parçasıdır. Kayyımlara karşı yapılması gereken iş halk iradesine, sandık iradesine sahip çıkmaktır. Demokratik zeminin korunması konusunda bütün partiler ortak çağrı yapmalıdır. Özellikle seçilmişlerin korunması açısından ortak bir mutabakatın gelişmesi ve toplumsal mutabakatın yaygınlaştırılması gerekiyor" şeklinde konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar