'İstanbul'da en az 3 milyon 200 bin kişi kirasını ödeyemiyor'

'İstanbul'da en az 3 milyon 200 bin kişi kirasını ödeyemiyor'
Ekonomik kriz karşısında yurttaşların kiralarını ödeyemediklerini belirten CHP’li Tekin, ‘İstanbul’da kiracıların yarısı İstanbul’da temel barınma harcamasını karşılayamıyor’ dedi.

Yurttaş, kira fiyatlarındaki yüksek artışlar nedeniyle barınma kriziyle karşı karşıya. İktidarın yenilenecek sözleşmelerde, artışın bir önceki yılın yüzde 25’ini geçmemesi düzenlemesi de ne mevcut kiracıya ne de ev arayana çare olmadı. Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu Sözcüsü Uyanık, "Maaşın tamamı kiraya gidiyor, paylaşımlı ev tutanların sayısı artıyor" derken CHP’li Tekin, "16 milyon İstanbullu var. 6 milyon 400 bin kişi kirada yaşıyor. En az 3 milyon 200 bin kişi de kirasını ödeyemiyor" ifadelerini kullandı.

‘6 MİLYON 400 BİN KİŞİ KİRADA YAŞIYOR’

Cumhuriyet’ten Sena Tufan’ın haberine göre CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ekonomik kriz karşısında yurttaşların kiralarını ödeyemediklerini belirtti. İstanbul’da yaşam maliyetinin bir yılda yüzde 86 arttığını belirten Tekin, "İPA araştırmasına göre İstanbulluların yüzde 95’i kiraların yüksek olduğunu düşünüyor. 16 milyon İstanbullu var. 6 milyon 400 bin kişi kirada yaşıyor. En az 3 milyon 200 bin kişi de kirasını ödeyemiyor. İstanbul’da kiracıların yarısı İstanbul’da temel barınma harcamasını karşılayamıyor" dedi.

‘SONBAHAR VE KIŞ AYLARI ZOR GEÇECEK’

Tekin, şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan İstanbulluları açlığa, Türkiye’yi yoksulluğa mahkûm etti. Erdoğan’ın çıktığı mahallelerde çocuklar geceleri yatağa aç yatıyor. Pazar yerinde millet yerden çürük sebze topluyor. Kendi büyüdüğü sokaklarda dolaşma cesareti olsa, yarattığı yıkımı ve açlığı görecek. Sonbahar ve kış ayları zor geçecek."

‘ASTRONOMİK ARTIŞ’

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu Sözcüsü Cihan Uyanık, konut fiyatlarındaki artışın dur durak bilmediğini belirtti. Uyanık, "Kira artış oranına yüzde 25 sınırı getirildi ancak hayata geçtiğini söylemek oldukça güç. Birçok ev sahibi konutun bulunduğu bölgedeki emsal kiraları örnek göstererek astronomik kira artışı yapmaya çalışıyor. Mevcut kiracılar sorunların altından kalkamazken yeni bir ev arayışına girenlerin maaşlarının tamamı dahi kiralara yetmez hale geldi" diye konuştu.

 

Öne Çıkanlar