Çin dünya dışı yaşam formlarını keşfeden ilk ülke olabilir

Çin dünya dışı yaşam formlarını keşfeden ilk ülke olabilir
Dünya dışı akıllı yaşam formları üzerinde çalışan uzmanlar, dünyanın en büyük radyo teleskobu olan FAST’la birlikte Çin’in bu konuda lider olabileceğini söylüyorlar.

Çin, geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük radyo teleskobu olan FAST’i çalıştırmaya başladığını duyurmuştu. Devasa boyutlara sahip olan FAST'la birlikte önümüzdeki dönemde uzay çalışmalarında şaşırtıcı keşifler olabilir.

Webtekno'da yer alan habere göre, dünya dışı akıllı yaşam formlarını (SETI) arayan uzmanlar, FAST’le yapılacak çalışmalarda evrenle ilgili yeni bilgilere ulaşmakla beraber FAST’in dünya dışı yaşam konusunda da önemli bulgular sunabileceğini öne sürüyorlar.

Dünya dışı yaşam formlarının araştırılmasında şu ana kadar ABD ve Avrupa ülkeleri öncü oldular. Ancak FAST’in çalışmaya başlamasıyla beraber Çinli araştırmacılar da bu alanda iddialı bilim insanları haline geldiler.

'ÇİN LİDER KONUMUNA GELEBİLİR'

Uzmanlar, FAST’in dünya dışı yaşam formları ile iletişim kuracak ilk cihaz olabileceğini söylüyorlar. Bilim insanı Michael Michaud, FAST gibi projelere verilen destekle Çin’in dünya dışı yaşam arayışı konusunda lider olmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

Michael Michaud, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana bilimsel alanların çoğunda ABD’lilerin ve diğer batılıların egemen olduğunu belirtti. Michaud, Çin’in şu anda Batı’nın bilimsel alandaki başarılarını yakalamak üzere olduğunu, hatta bazı alanlarda geçtiğini açıkladı. Michaud, "Çin, çeşitli bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme alanlarında dünyanın önde gelen ülkesi olacak kaynaklara sahip" dedi.

Uzmanlar, Çin’in bilimsel çalışmalar konusunda artan etkinliğinin dünya dışı yaşam formlarının bulunması konusunda da dinamiği değiştirdiğini belirtiyorlar. Bilim insanları, Çin’in bu durumunun bir ulusal gurur konusu edilmeyerek ABD ve Avrupa ülkeleri ile iş birliği için kullanılması gerektiğini söylüyorlar

Dünya dışı yaşam araştırma grubu olan METI’nin uluslararası başkanı Douglas Vakoch, 1960’larda Sovyetler Birliği ve ABD arasındaki gibi bir uzay rekabeti devam ettirmek isteyenlerin dünya dışı yaşam formlarının arayışında hayal kırıklığına uğrayacaklarını söyledi. Vakoch, bu alanda uluslararası iş birliği ile yapılacak çalışmaların büyük başarılar sunacağını da sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar